Newsflash
ACTUALITATE REUNIUNI

Recuperarea persoanelor cu leziuni cerebrale, în atenția specialiștilor

de Cristina GHIOCA - iul. 10 2024
Recuperarea persoanelor cu leziuni cerebrale, în atenția specialiștilor

Rolul rezervei cerebrale, dar și a aplicațiilor inovatoare în recuperarea pacienților cu leziuni cerebrale sunt două dintre subiectele dezbătute zilele la cel de-al 19-lea Congres al SSNN.

Peste 250 de specialiști în neuroștiințe, neurologie și neuroreabilitare din 11 țări, printre care și România, participă în perioada 10-11 iulie la cea de-a 19-a  ediția a Congresului Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) și cea de-a 19- a ediție a Școlii Internaționale de Vară de Neurologie. Reuniunile medicale au loc în Baku, capitala Azerbaijanului. Cele două manifestări se vor derula în cadrul întâlnirii regionale anuale a Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR) și a Federației Mondiale a Societăților de Neuroreabilitare (WFNR). 

Printre subiectele dezbătute în Baku se numără: importanța abordării integrative multi-omics în neuroreabilitare; modele in vitro avansate pentru studiul afecțiunilor neurologice; telereabilitarea afecțiunilor neurologice – se vor aduce în discuție aplicațiile inovatoare ale telereabilitării în tratarea afecțiunilor neurologice, inclusiv a celor rare; proiectul COSMIC (Complex outcomes in stroke: integrating molecular, imaging, and clinical patient profiles) – reunind experți din lumea întreagă, proiectul  își propune să avanseze cercetarea în domeniul neuroprotecției și neuroregenerării prin identificarea unor biomarkeri ce vor permite personalizarea tratamentului atât în faza acută, cât și reabilitarea afecțiunilor neurologice, precum și rolul rezervei cerebrale în recuperarea pacienților cu leziuni cerebrale. 

„În recuperarea pacienților cu leziuni cerebrale, în mod specific a celor care au suferit un accident vascular cerebral,  rezerva cerebrală, neuroplasticitatea și neuroregenerarea reprezintă, în neurologia modernă, factori determinanți a căror interacțiune coroborată cu tratamentele inovative va face întotdeauna diferența între un bolnav și altul”, a punctat prof. dr. Dafin Mureșanu (foto), președintele EFNR și al SSNN.

El și-a exprimat convingerea că  la finalul întâlnirii din Azerbaijan în această regiune vor fi puse bazele implementării unui  pachet complet de programe de referință în ceea ce priveşte strategia de dezvoltare a modulelor ce vizează neuroreabilitarea, de la cercetarea fundamentală şi până la implementarea  unor soluţii inovative în practica clinică. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe