Newsflash
OPINII

„Marea epuizare” a omului modern

de Dr. Valentin PANTEA - feb. 23 2024
„Marea epuizare”  a omului modern

Starea de oboseală cu care ne confruntăm în viaţa de zi cu zi poate fi redusă dacă acordăm mai multă atenţie nevoilor noastre sentimentale și dacă ne facem timp pentru a participa la evenimente culturale.

Emily Ballesteros, deţinătoare a unui master în psihologie industrial-organizaţională, scrie, în numărul din 13 februarie a.c. al revistei TIME, despre omul modern și oboselile lui. Articolul pornește de la observaţia că în 2023, peste 47 de milioane de americani și-au dat demisia, întrucât au resimţit, la locul de muncă, o presiune prea mare pentru ei. O presiune care în timp i-a dus la epuizare. Psiholoaga consideră că, în prezent, ne aflăm în era „Marea Epuizare”, o caracteristică a acestor vremuri.

De unde vine de fapt „marea epuizare”? Am să încerc să dau un răspuns personal, bazându-mă pe piramida trebuinţelor a lui Maslow. Renumitul psiholog american consideră că doar cei care și-au satisfăcut cele cinci categorii de nevoi – fiziologice (hrană, apă, aer, somn, sex); de securitate (personală, socială, profesională etc.), emoţionale; de  stimă; nevoi superioare  legate de artă, creativitate, lipsa de prejudecăţi, puterea de a accepta ceea ce nu poţi schimba – pot ajunge la Nirvana, la fericirea supremă din această viaţă. 

Revenind la omul modern, cel obosit, trebuie să observăm că acesta se concentrează predominant pe primele două niveluri ale piramidei. De regulă, el rămâne focusat pe o mâncare mai gustoasă, mai sănătoasă, pe o mașină mai bună, pe o casă mai spaţioasă, pe haine mai de marcă, pe mai mulţi bani etc. Evident că toate aceste nevoi crescute, exagerate, consumă resurse financiare și energie pentru care omul modern trebuie să muncească mai mult și să aloce mai mult timp. Ca urmare, nu-i mai rămân timp și energie pentru nevoile superioare, nevoi care sunt neîmplinite, nesatisfăcute. Or, tocmai satisfacerea acestor nevoi superioare ar aduce relaxare și refacerea energiei omului modern. Până și căsătoria își pierde din sentimente și se banalizează.

Lipsa iubirii și a culturii ne seacă  de energie

Într-un podcast recent, un preot spunea că dacă soţul nu-i spune soţiei „dragostea mea”, „iubirea mea” așa cum ar fi normal, atunci acel cuplu are o problemă – este posibil ca dragostea dintre cei doi să se fi stins. Însă, dragostea dintre cei doi este o sursă de energie pentru fiecare membru al cuplului. Lipsa ei contribuie la secătuirea energiei personale. La fel, și lipsa culturii din viaţa noastră duce la secătuirea energiei personale și la sentimentul de epuizare. Să nu uităm și de faptul că, în societatea actuală, tot mai multe femei își arogă roluri masculine, de lider. Astfel, se focusează și ele tot pe nevoile celui de-al doilea nivel al piramidei amintite (trebuie să recunoaștem că este o caracteristică a zilelor noastre).

Ce e de făcut? Soluţia e una simplă și evidentă: alocarea de resurse și timp pentru satisfacerea nevoilor superioare. Și să nu uităm să iubim. Să nu ne ferim de sentimente, să căutăm arta și natura pentru a ne reîncărca bateriile. Oricât ar părea de curios, există un studiu făcut de psihologi din Germania care arată că bărbaţii care dimineaţa, la plecarea de acasă, își iau în braţe soţia și o sărută cel puţin cinci secunde câștigă financiar mult mai bine decât cei care nu fac acest lucru. 

De ce? Răspunsul e iarăși unul simplu: îmbrăţișarea și sărutul reduc tensiunea psihică și înlătură anxietatea, ceea ce face ca mintea noastră să fie mult mai eficientă în activităţile în care este antrenată (creierul este mai receptiv și mai productiv în activitatea lui). Această îmbrăţișare satisface o nevoie situată pe treapta a treia în piramida lui Maslow, nevoia de iubire. Cât „costă” această îmbrăţișare? Cinci secunde și „niște” sentimente. Putem plăti acest preţ pentru un salariu mai bun la job? Putem să ne facem timp pentru o piesă de teatru sau un concert pentru a fi mai eficienţi în activitatea cotidiană? Merită? Eu cred că DA.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe