Pacienţii americani și reprezentanţii lor solicită regândirea deciziei de a include în iniţiativa RECOVER studii clinice care evaluează capacitatea persoanelor cu long-COVID de a efectua exerciţii fizice.
Iniţiativa RECOVER aparţine Institutelor Naţionale pentru Sănătate din Statele Unite (NIH). Aceasta urmărește investigarea efectelor pe termen lung ale COVID-19 asupra sănătăţii și descoperirea de tratamente pentru problemele respective.
Persoanele care suferă de long-COVID prezintă o agravare a stării de oboseală după practicarea exerciţiilor fizice, precum și disfuncţie cognitivă și dificultăţi în reglarea temperaturii corpului. Acest lucru este valabil și după practicarea unor exerciţii fizice ușoare.
Estimările spun că între 7,7 și 23 de milioane de americani au dezvoltat long-COVID, potrivit unui articol din Nature care citează documentele autorităţilor.
O analiză realizată de NYSIF, cel mai mare asigurător de stat din New York, între 1 ianuarie 2020 și 31 martie 2022, a descoperit că 18% dintre persoanele cu long-COVID nu reveniseră la serviciu după mai mult de un an de la infectarea cu SARS-CoV-2. Starea de epuizare survenită în urma efectuării unor exerciţii fizice ușoare (en.: „post-exertional malaise”, PEM) se întânește și la cei care suferă de encefalomielită mialgică, afecţiune cunoscută și sub numele de sindromul oboselii cronice. La rândul său, această problemă apare adeseori în urma unei infecţii virale. Simptomele se însoţesc de afectare cognitivă, de durere musculară și articulară.
Deși pare contraintuitiv că exerciţiile fizice, ingredient al sănătăţii, pot face rău, studiile controlate au confirmat unele dintre efectele fizice ale PEM. Un studiu realizat în 2021, care a urmărit 3.762 de persoane cu long-COVID, a descoperit că PEM a fost unul dintre simptomele cel mai frecvent raportate în decursul celor șapte luni de monitorizare. Aproximativ 89% dintre persoanele analizate au prezentat PEM la un moment dat în cursul bolii, iar 72% dintre acestea continuau să le raporteze la șapte luni distanţă.
Studiile incluse în RECOVER nu au început încă și își ajustează protocoalele. Se estimează că vor dura patru ani și că vor înrola 15.000 de adulţi și 6.000 de copii.
https://www.nature.com/articles/d41586-023-00900-w
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe