Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Ce complicații produce un nivel crescut al cortizolului în organism

de Florentina Ionescu - sept. 26 2024
Ce complicații produce un nivel crescut al cortizolului în organism

Cortizolul, numit și hormonul stresului, este secretat de glandele suprarenale. El ajută organismul uman să facă față situațiilor stresante.

Chiar dacă secreția pe termen scurt de cortizol poate să ajute corpul (prin sistemul „luptă sau fugi”, ca răspuns la multe tipuri diferite de stres), totuși, nu trebuie să uităm că atunci când organismul „stă” pe valori prea mari de cortizol pe perioade lungi de timp, acest factor poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi creșterea în greutate și dezvoltarea unor boli cronice, arată Healthline.com

Ce fel de complicații pot să apară atunci când în organism există prea mult cortizol? Ei bine, experții atrag atenția că nivelurile mari spre moderate de cortizol pot duce, în timp, la probleme de sănătate și complicații: 

Boală cronică – nivelul crescut de cortizol, pe termen lung, poate crește riscul ca persoana să dezvolte hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet zaharat de tip 2, osteoporoză și alte boli cronice, potrivit sursei menționate.

Creșterea ponderală – cortizolul poate crește apetitul și poate transmite corpului un semnal greșit, îndemnându-l să determine metabolismul să stocheze grăsime. 

Dificultăți când vine vorba de somn: un nivel crescut al hormonului stresului poate să influențeze în mod negativ hormonii responsabili de somn, afectând astfel calitatea și durata somnului la unele persoane. 

Dificultăți de concentrare – valorile crescute ale cortizolului pot cauza așa-numita „ceață pe creier” sau „brain fog”, asta înseamnă că persoana are dificultăți, nu se poate concentra, spune că îi lipsește claritatea mentală. 

Sistem imunitar afectat – nivelul crescut al cortizolului poate să îngreuneze și alte aspecte, cum ar fi faptul că sistemului imunitar îi este mai greu să lupte împotriva infecțiilor. 

Sindromul Cushing – în cazuri rare, nivelurile foarte mari de cortizol pot duce la apariția sindromului Cushing, o boală extrem de gravă, însă rară. 

Lipsa energiei – nivelurile prea mari de cortizol pot spori senzația de oboseală, de fatigabilitate. 

Nu uitați că un medic poate determina cauza valorilor ridicate ale colesterolului și vă poate recomanda un tratament corespunzător, odată ce va stabili diagnosticul. 


Notă autor:

Imagine de Jan Vašek de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe