Newsflash
OPINII

Visul unui medic de la ţară

de Dr. Valentin PANTEA - aug. 11 2023
Visul unui medic de la ţară

Vreau, nu vreau, trebuie să-mi fac și calcule economice, că doar sunt și administratorul cabinetului meu, nu doar medic, și trebuie să-mi conduc cabinetul cât mai bine printre furtunile financiare.

Menţionez încă de la început că eu am rămas în ţară pentru a fi alături de familia mea. Nu am plecat în Franţa, așa cum au făcut mulţi colegi de-ai mei (pe care-i apreciez pentru curajul lor), ci am rămas aici pentru că am dorit să fiu alături de copiii și familia mea. Nu regret alegerea, chiar dacă sistemul medical românesc îmi provoacă multe neplăceri: stres major și continuu, lipsa unui concediu adecvat pentru recuperare și o plată insuficientă pentru munca mea de medic la ţară.

Și ca să nu spun doar vorbe despre plata insuficientă, am să vă spun că venitul meu net pentru anul 2022 a fost de 92.097 de lei, adică 7.674 de lei/lună. E un venit ceva mai mare decât al unui medic rezident de ultimul an... De menţionat că am spor de primariat (25% per servicii) și spor de rural de 19% per capita. Dacă nu aș fi avut aceste sporuri, venitul meu net ar fi fost egal cu salariul unui rezident de ultimul an. Consider că acest venit este unul ușor jenant pentru un medic primar care lucrează la ţară. Fără să mă laud, pot să spun că rezolv mai mult de 80% dintre cazurile care-mi intră în cabinet, fără a le trimite mai departe. Deci, cred că merit o plată mai bună (a nu se uita că până mai ieri eram plătit cu 22,40 lei/consultaţie!).

Un viitor financiar nu prea optimist

Am tot scris ca Medicina de familie din România rezolvă cele mai multe cazuri medicale cu cele mai puţine resurse financiare (fără investigaţii scumpe, fără internări în spital, fără tratamente costisitoare). De aceea cred că acest sector ar trebui dezvoltat mult mai mult decât a fost până acum. Și mai cred că un consult medical efectuat de medicul de familie este totuși mai valoros decât cei 22,40 lei plătiţi până acum. Probabil că diriguitorii sistemului medical românesc au citit cele scrise de mine (eu așa cred) și în sfârșit au mărit fondul alocat Medicinei de familie. 

După această mărire, venitul pe cabinet/an crește cu 40% (estimativ și cu mult optimism). Evident că în acest caz aș rămâne cu mai mulţi bani în buzunar. Dar, din păcate, viitorul financiar nu se arată prea optimist pentru cei cu PFA sau SRL (așa cum sunt și medicii de familie). Și asta pentru că se măresc taxele și impozitele pe care aceștia vor trebui să le plătească „la stat”. Concret, cu noul Contract-cadru mi-a crescut venitul cu 40%, dar cu noile reglementari fiscale pentru PFA mi se dublează „dările la stat”. Veţi fi de acord că 40% nu se compară cu 200%. Colegilor care au SRL li se triplează impozitul pe venit și li se dublează impozitul pe dividende.

Nu înţeleg de ce așa

Totul a pornit de la o prognoză de încasări prea optimistă realizată de Guvern când a previzionat bugetul anului 2023. Acum se tot vorbește de o gaură la buget de 20 de miliarde de lei pentru acest an (unii spun că ar fi chiar mai mare). Această gaură bugetară provine din diferenţa dintre încasări și plăţi de la Ministerul de Finanţe.
Guvernul poate rezolva deficitul bugetar fie prin creșterea încasărilor, fie prin reducerea cheltuielilor (dar fără a tăia de la investiţii). E atât de simplu încât înţeleg și eu, un medic de la ţară fără prea multă pregătire economică.

Ce nu înţeleg eu este faptul că guvernanţii nu-și propun să reducă semnificativ cheltuielile bugetare (cu toate că avem cel mai mare aparat bugetar cu salarii care i-ar face invidioși și pe cei din UE; reducerile din acest sector sunt mai mult simbolice), ci își propun să crească taxele și impozitele pentru IMM-uri și PFA-uri. Adică se vrea ca „privaţii” să plătească banii care lipsesc de la buget, fără ca ei să fie vinovaţi de gaura din buget. Metaforic vorbind, am putea asemăna situaţia cu o ieșire la restaurant unde „privaţii” cheltuiesc în limita decenţei, iar la final tot ei trebuie să plătească și o cotă parte din cheful destrăbălat de la masa învecinată. Mă întreb cui i-ar conveni să-i fie încărcată nota de plată pentru șampaniile consumate la masa învecinată?!

Mai am și alte nelămuriri

Nu pricep de ce nivelul de colectare a dărilor la bugetul de stat este de doar 35% din cât ar trebui să fie. Mă întreb de ce nu se poate crește acest procentaj de încasare la bugetul statului, de ce guvernanţii dau tot în calul care trage și duce greul economiei, de ce unii sunt scutiţi de plata contribuţiilor la stat… Dacă eu întârzii cu o zi plata dărilor către stat, a doua zi mă trezesc cu conturile blocate. De ce pentru unii există alte legi? De ce unii sunt scutiţi de plata taxelor stabilite prin lege? De ce legile se aplică doar pentru unii?

Paradoxul este că această creștere de taxe și impozite va reduce încasările la bugetul de stat. Aceasta deoarece patronii vor trece la economia gri, cu afaceri și plăţi nefiscalizate, sau se vor muta cu afacerile în așa-numitele paradisuri fiscale. Mai mult, modificările fiscale propuse sabotează și iniţiativele private de genul spitalului privat de oncologie pediatrică ridicat din donaţii de Asociaţia Dăruiește Viaţă în București, întrucât nu mai permite deducerea de la impozit a donaţiilor.
Și iată cum un vis care părea că în sfârșit s-a împlinit (să avem o Medicină de familie ca afară, să avem primul spital construit din donaţii) poate să se transforme într-un 
coșmar economic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe