Newsflash
ACTUALITATE Știri

Medicii de familie, nemulțumiți de reducerea cu 25% a alocării bugetare pentru 2024

de Magdalena Tănăsescu - ian. 9 2024
Medicii de familie, nemulțumiți de reducerea cu 25% a alocării bugetare pentru 2024

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, nemulțumirea față de reducerea cu 25% a alocării bugetare pentru anul 2024, față de 2023.

„Într-un sistem sanitar nefuncțional, care este cârpit pe ici pe colo cât să nu se risipească de tot, autoritățile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie. Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 față de anul 2023, deși noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populația generală și care putem interveni în starea de sănătate a întregii populații”, se arată în comunicat.

 

Membrii societății susțin, totodată, că fiecare pacient din România are dreptul să aibă acces la serviciile de medicină de familie.

 

„Ideal ar fi ca fiecare comunitate să aibă medic de familie. Deja avem deficit major de medici de familie, iar diminuarea veniturilor cabinetelor, prin adoptarea măsurilor menționate mai sus, va agrava și mai mult acest deficit. Totul, în contextul în care Centrele de Permanență funcționează cu bani aduși de acasă de colegii noștri, ei nefiind încă plătiți pentru perioada octombrie – decembrie. Suspendarea activității în aceste centre ar bloca Unitățile de Primiri Urgențe”, se mai spune în comunicat. 

 

SNMF susține, în plus, că toate cabinetele medicilor de familie au fost plătite pentru luna noiembrie în cuantum de doar 40%. 

 

„Drept urmare, este imperios necesar ca guvernanții să adopte măsuri care să remedieze aceste situații și nicidecum să reducă drastic finanțarea deja deficitară a acestui segment al sistemului de sănătate...Ne exprimăm certitudinea şi totodată speranța că decidenții politici din România vor avea înțelepciunea de a nu afecta şi mai grav situația sistemului de medicină de familie printr-o reducere a finanțării lui, pentru că astfel vor contribui la colapsul acestui segment medical”, se precizează în comunicatul citat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe