Newsflash
OPINII

Cauză sau efect?

Cauză sau efect?

Presupunând că informaţia potrivit căreia 80% dintre medicii stomatologi ar fi neconformi din punct de vedere financiar este reală, trebuie să ne punem câteva întrebări.

CMSRSănătatea nu are preţ, dar are buget! Iată o maximă bine cunoscută. Acest principiu inalienabil este uneori „uitat”, pentru a fi pusă în prim-plan o idee, o imagine sau o situaţie.

Costurile materiale sunt omniprezente în serviciile medicale și aceste costuri nu sunt deloc mici. Aparate, consumabile, servicii, totul este mai scump în serviciile de sănătate decât în alte domenii. O lampă, un aspirator, un aparat, un instrument optic sau orice altceva este mai scump dacă este destinat întrebuinţării în sănătate.

Dar serviciile medicale sunt destinate oamenilor și de aceea sunt extrem de importante. O popu­laţie sănătoasă are un randament de muncă mai ridicat și asigură niște premise de dezvoltare economică mai bune. De fapt, o investiţie în sănătate este cea mai rentabilă formă de investiţie economică posibilă.

Populaţia, respectiv forţa de muncă va avea o eficienţă mai bună, costurile de îngrijiri medicale pentru boli care pot fi prevenite vor fi mai reduse, absenteismul de la locul de muncă și costurile de asigurări sociale vor fi mai mici. Dar „rentabilitatea” nu este imediată și nu poate fi însușită dedicat de cineva. De aceea nu găsim investiţii în sănătate oriunde și oricând.

O clasă politică responsabilă poate promova și aplica pe termen lung politici de sănătate corecte care au în timp acea rentabilitate la nivel macrosocial. Beneficiarul unor astfel de politici este societatea, iar rentabilitatea acestor măsuri nu poate fi dedicată numai unor persoane sau grupuri de interese. Politicile de sănătate publică eficiente le găsim în statele cu nivel scăzut de corupţie. Invers, politici incoerente, ineficiente la nivel macrosocial vom identifica în ţări cu nivel ridicat al corupţiei.

Context organizatoric alambicat

Pentru sănătatea orală nu mai există de mult, în România, politici sanitare corecte prin care să fie întreprinse activităţi profilactice la nivel naţional și pe termen lung. Serviciile stomatologice au rămas aproape în exclusivitate în sarcina sectorului economic privat. Accesul la servicii medicale este condiţionat, oriunde în lume, de natura și eficienţa sistemului de asigurări de sănătate aplicat.

Furnizorii de servicii medicale stomatologice se înfiinţează și funcţionează în baza legislaţiei în vigoare în multe forme de organizare. Această diversitate organizatorică nu este benefică. Astfel sunt generate consecinţe care diferenţiază substanţial modul de funcţionare a cabinetelor medicale din punct de vedere administrativ și financiar.

Nu sunt prevăzute măsuri aplicabile exclusiv furnizorilor de servicii medicale, servicii care sunt publice și de impact social major sub toate aspectele. A rezultat astfel un context organizatoric alambicat, complicat și foarte greu de gestionat. Pentru sustenabilitatea cabinetelor medicale nu există reglementări care să ușureze povara, și așa foarte mare, pentru funcţionarea acestora în parametri normali.

Multiple forme de raportare

Din punct de vedere financiar, situaţia existentă înseamnă multiple forme de raportare a activităţilor cabinetelor, gestionări semnificativ diferite în evidenţele contabile, modalităţi de impozitare distincte, precum și forme specifice de retribuire a personalului medical.

Recent au fost declarate public o serie de neconformităţi financiare la nivelul cabinetelor stomatologice. Doar a cabinetelor stomatologice? Da, în sectorul medical, doar a cabinetelor stomatologice și asta pune un foarte mare semn de întrebare în condiţiile în care formele de organizare a furnizorilor de servicii medicale sunt identice pentru toate specialităţile medicale și chirurgicale, în niciun caz specifică stomatologiei.

Ce anume determină o asemenea abordare distinctă? În primul rând, este o discriminare socio-profesională evidentă. Dintre toţi medicii, doar medicii stomatologi sunt văzuţi ca niște evazioniști. Nu vorbim despre marile unităţi economice care au datorii la fisc acumulate de ani mulţi. Acum medicii stomatologi sunt cei care ar avea datorii, dar le evită prin raportări neconforme.

Cum am ajuns în această situaţie?

Este bine, este chiar foarte bine că dorim să putem încasa impozitele în cât mai mare măsură. Capacitatea bună de colectare a impozitelor este etalonul prin care este apreciată performanţa unui sistem politic.

Atunci când este difuzată public o informaţie prin care se spune că 80% dintre profesioniștii unui corp medical sunt neconformi din punct de vedere fiscal, adică 80% dintre medicii vizaţi sunt evazioniști, este vorba despre o blamare extrem de gravă și fără precedent.

Probe și decizii definitive de vinovăţie date de autorităţile competente pentru cei peste 18.200 de medici stomatologi nu avem. Dar, dincolo de acuzaţia formală asumată de acel domn politician, rămâne un semn de întrebare foarte mare: cum s-a ajuns la procentajul de 80%?

Cât timp a fost nevoie ca să se ajungă la asemenea cifre? Oare de ce autoritatea în drept nu a oprit fenomenul la 10% sau la 30%? De ce a așteptat să se ajungă la 80%? Cum am reușit să ajungem în această situaţie gravă? Dacă situaţia aceasta chiar există, în mod paradoxal, chiar acei 80% dintre medici sunt cel mai puţin vinovaţi.

A declara că 80% dintre contribuabilii unui sector de activitate nu sunt conformi din punct de vedere fiscal este de fapt o blamare a însăși autorităţii respective, este o declaraţie de incapacitate de a controla o situaţie pe o perioadă foarte lungă de timp.

Nu cred și nu știu să se mai fi declarat vreodată că 80% dintre profesioniștii unui domeniu de activitate lucrează neconform. S-a creat o situaţie fără precedent și acest lucru nu poate trece neobservat.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România susţine măsurile de prevenire și informare pentru conformare, dar nu poate accepta blamarea publică a corpului profesional al medicilor stomatologi.

Dacă există o situaţie anormală, trebuie căutată cauza. Doar constatarea efectului nu este o soluţie bună. Solicităm și oferim în același timp sprijin pentru soluţionarea situaţiei.

Citiți și: Însingurarea, discutată la „Joia la Mironescu”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe