Newsflash
OPINII

Noi taxe pentru drepturile de autor ale medicilor

de Drd. Rareș Voroneanu - oct. 14 2022
Noi taxe pentru drepturile de autor ale medicilor

Obligaţia de plată a contribuţiei la sănătate și la pensie se rezumă la 12 salarii minime brute. Cu alte cuvinte, dacă medicul realizează venituri din vânzarea unui tratat, care sunt egale ori mai mari de 12 salarii minime brute, acesta trebuie să plătească atât CAS, cât și CASS.

pt voroneanu

Pentru CASS, plafonul va fi de șase salarii minime brute, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 16/2022. Așadar, plafonul a fost înjumătăţit, urmând ca acesta să fie aplicat din 2024. Deci, dacă depășim limita impusă, dar nu ajungem la un venit egal cu cel de 12 salarii minime brute, vom fi obligaţi să plătim CASS, dar nu și CAS. De asemenea, apare și un plafon de 24 de salarii, calculate tot la nivelul salariilor minime pe economie.

Dar care este miza acestor schimbări? Dacă în prezent plata taxelor se face, în principiu, la fel, important fiind doar să fie depășit acel plafon de 12 salarii, în legislaţia modificată taxarea va fi făcută proporţional cu sumele obţinute, punctul de referinţă fiind depășirea salariilor menţionate.

Așadar, cotele pe care le vom lua în seamă se situează între 10%, în cazul celor șase salarii minime brute, și 10%, în situaţia în care veniturile realizate depășesc 24 de salarii minime. Cu toate acestea, în cazul CAS, baza folosită pentru calculul contribuţiei va fi cea aleasă de medicul contribuabil. Însă aceasta nu va putea fi mai mică decât: nivelul a 12 salarii minime, calculate la momentul la care este depusă declaraţia unică, în cazul în care sunt realizate venituri cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute; nivelul de 24 de salarii minime, în cazul în care au fost realizate venituri mai mari de 24 de salarii minime brute pe economie.

Este important de menţionat că medicul contribuabil are și posibilitatea de a plăti mai mult la CAS, chiar dacă contribuţia sa este una destul de mare prin prisma contractului de muncă încheiat în cadrul unităţii spitalicești de stat. Mai mult decât atât, introducerea unor plafoane de taxare diferite este o chestiune cât se poate de bună. De altfel, unul dintre principiile dreptului fiscal are în vedere stabilirea unor cote cât se poate de juste, moral, nefiind corect ca persoanele care realizează venituri din activităţi de proprietate intelectuală să fie supuse unor taxări identice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe