Newsflash
OPINII

Unde și cum se aplică kinetoterapia

de Costică Palaghia - mar. 8 2024
Unde și cum se aplică kinetoterapia

Aplicabilitatea kinetoterapiei este recunoscută încă din Antichitate – în special la popoarele asiatice, dar și în imperiile grec și roman – până în zilele noastre.

Fiind cunoscută și ca gimnastică medicală, ea este aplicată, alături de alte tratamente prescrise de medicul curant specialist, în spitale, staţiuni balneare, cabinete private de fizioterapie sau kinetoterapie. Este aplicată și la domiciliul pacientului, atunci când acesta este dificil sau imposibil de transportat spre un centru de recuperare specializat.

Terapia este realizată de fizio­kinetoterapeut/kinetoterapeut absolvent al studiilor superioare de specialitate în domeniu, membru al echipei interdisciplinare compuse din asistent medical generalist, nutriţionist, psiholog, logoped. Echipa este condusă de unul sau mai mulţi medici specialiști, care prescriu tratamentul și urmăresc îndeaproape evoluţia stării pacienţilor.

Un plan kinetoterapeutic are în componenţa sa posturări și exerciţii fizice executate cu scopul de a trata, în cel mai eficient mod cu putinţă și într-un timp util, pacientul. În prezent, kinetoterapia este aplicată în scop terapeutic, unde exerciţiile kinetice se aplică pentru tratarea deficienţelor reieșite în urma unei afecţiuni. Se aplică și în scop profilactic, pentru a preveni instalarea unor deficite funcţionale ori structurale care pot conduce spre îmbolnăvirea anumitor aparate sau sisteme ale corpului uman.

Kinetoterapia poate fi aplicată la toate categoriile de vârstă pentru orice afecţiune, cu tipuri de exerciţii și dozări specifice, adaptate în funcţie de comorbidităţile asociate. Întocmirea planului de recuperare kinetică va fi efectuat la recomandarea și prescrierea medicului specialist, în urma unei evaluări atent elaborate cu instrumente și mijloace specifice.

Primul pas în evaluare se face pornind de la înscrisurile și recomandările medicale parafate de medicul specialist. Următorul lucru care se va evalua este durerea, prezentă în majoritatea afecţiunilor inflamatorii sau degenerative. Elementul de referinţă cel mai des utilizat aici este scala VAS. 

Forţa musculară trebuie măsurată conform scalei MRC, analitic, segmentar sau/și global, în funcţie de zona deficitară. Această scală este unanim acceptată de kinetoterapeuţi și alţi specialiști în domeniu.

Propriocepţia, echilibrul în statică și dinamică vor fi atent evaluate folosind scala Tinetti, dar pot fi utilizate și alte metode, cu condiţia să fie folosite în același mod pentru toate evaluările efectuate. Evaluarea mersului se va face identificând, acolo unde este cazul, tipurile de mers patologic, implicit structurile musculo-scheletale deficitare.

În urma evaluărilor se vor găsi deficite structurale și funcţionale, ceea ce va conduce, în funcţie de gravitatea afecţiunilor, la stabilirea obiectivelor planului de recuperare și a tipului de exerciţii kinetice.


Notă autor:

Bibliografie:
1. Iaroslav Kiss, Fiziokinetoterapia și recuperarea medicală în afecţiunile aparatului locomotor, Editura Medicală, 1999
2. Mihai Constantinescu, Kinetoterapia în geriatrie și gerontologie, Caiet de lucrări practice, Editura Universităţii „Ștefan cel Mare”, 2018
3. Tatiana Balint, Andreea Moise, Irinel Diaconu, Evaluarea aparatului locomotor, Editura Tehnopress, Iași
4. Tudor Sbenghe, Kinetologie profilactică terapeutică și de recuperare, Editura Medicală

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe