După combaterea durerii și refacerea mobilităţii articulare a genunchiului operat pentru gonartroză, următorul pas în traseul terapeutic constă în redarea forţei musculare.
În cazul genunchiului protezat, posturările nu se pot aplica, de cele mai multe ori, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Pe perioada internării în spital, kinetoterapeutul va trebui să aprecieze prin intermediul anumitor tehnici și mijloace starea de echilibru în ortostatică și ortodinamică a pacientului cu genunchi protezat.
Pentru a evalua forţa musculară cu o bună acurateţe trebuie să intrăm în posesia tuturor datelor cu privire la starea patologică a mușchilor de pe segmentele ce urmează a fi testate.
În acest articol vom aborda evaluarea pacientului din punctul de vedere al gradului de mobilitate a segmentelor ce intră în componenţa articulaţiei operate.
Vom continua în cele ce urmează cu descrierea procedurilor folosite în evaluarea iniţială aplicată de kinetoterapeut pacientului cu genunchiul proaspăt protezat.
Endoprotezarea genunchiului reprezintă o intervenţie chirurgicală efectuată de medicul ortoped, în care articulaţia genunchiului este înlocuită parţial sau total, iar implantul poate fi de tip cimentat sau necimentat.
Continuăm prezentarea traseului terapeutic stabilit de kinetoterapeut pentru gestionarea obezităţii.
Schimbarea regimului de viaţă al unei persoane sedentare într-unul al unei persoane active necesită respectarea unor reguli și principii.
Alături de echipa multidisciplinară, kinetoterapeuţii contribuie semnificativ la evaluarea pacienţilor obezi și la managementul acestei afecţiuni.
Folosirea exerciţiilor fizice cu scop profilactic duce la menţinerea și optimizarea stării de sănătate a întregului organism. Folosirea exerciţiilor fizice cu scop profilactic duce la menţinerea și optimizarea stării de sănătate a î
Prin kinetoprofilaxie se pot limita anumiţi factori ce pot conduce spre decondiţionarea elementelor componente ale aparatului locomotor. Kinetoterapeutul poate întocmi planuri terapeutice în acest sens.
Pacientul operat pentru fractură de col femural se recuperează mai ușor decât cel operat pentru coxartroză. Protezarea în coxartroză și protezarea în fractura de col femural impun abordări diferite din punctul de vedere al recuperării
Kinetoterapeutul va însoţi pacientul în traseul de recuperare, pentru obţinerea echilibrului și a mersului optim.
Postchirurgical, tratamentul kinetic urmărește combaterea durerii, redarea mobilităţii articulare și refacerea forţei musculare.
Endoprotezarea are rolul de a substitui articulaţia coxofemurală și a reda, în mare parte, funcţiile acesteia, astfel încât persoana să poată fi reinserată în societate.
Pentru ca datele generate în cadrul evaluării echilibrului unui pacient să poată fi luate în considerare, kinetoterapeutul trebuie să ţină cont de anumite aspecte.
Există câteva condiții importante de care trebuie să se țină cont pentru ca evaluarea musculaturii să fie efectuată în parametri optimi.
Pentru a pregăti bilanţul articular, trebuie să cunoaștem anumiţi termeni, care de multe ori sunt folosiţi greșit în procesele de evaluare și recuperare kinetică.
Componentă a traseului terapeutic, evaluarea este privită de specialiștii în domeniu ca prima și ultima activitate efectuată de kinetoterapeut și medicul specialist într-un proces de recuperare funcţională asistată.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe