Endoprotezarea genunchiului reprezintă o intervenţie chirurgicală efectuată de medicul ortoped, în care articulaţia genunchiului este înlocuită parţial sau total, iar implantul poate fi de tip cimentat sau necimentat.
Recuperarea kinetică începe a doua zi după operaţie. Ea este efectuată de kinetoterapeut, membru al echipei interdisciplinare, la recomandarea medicului curant, care va monitoriza pacientul pe toată perioada internării.
În primele 24/48 de ore, cei mai mulţi pacienţi cu genunchiul protezat vor avea montat tubul de dren, care împiedică oarecum începerea procesului de evaluare. Totuși, kinetoterapeutul poate demara anumite proceduri care se aplică pacienţilor în perioada imediat postoperatorie. Începe prin posturarea genunchiului protezat, în așa fel încât durerea să fie resimţită mai puţin sau deloc. În același scop funcţionează medicamentele prescrise de medicul curant.
Kinetoterapeutul are rolul de a asigura prevenirea decondiţionării tuturor segmentelor musculoscheletale ale corpului. Tot el are rolul de a preveni complicaţiile ce pot apărea după o ședere prelungită în decubit dorsal după o astfel de intervenţie chirurgicală. De asemenea, va trebui, prin metodele și mijloacele folosite, să asigure o bună circulaţie venoasă și limfatică atât pentru membrul pelvin operat, cât și pentru cel sănătos.
Postura antalgică înseamnă poziţionarea segmentelor „dureroase” într-o poziţie „nedureroasă”. Pentru a beneficia de funcţia de pompă a inimii, segmentul interesat este ridicat la un nivel procliv, încât să se asigure o bună
circulaţie de întoarcere. Pacientul va trebui să înveţe, la început ajutat, apoi singur, să adopte posturi care să prevină complicaţiile asociate decubitului dorsal. Adică să alterneze poziţia din decubit dorsal cu cea de decubit lateral sau în șezut. Pe cât posibil, poate aplica și gimnastica Allen Burger, dar cu atenţie sporită, pentru a evita luxaţia protezei nou implantate.
Pentru obţinerea de rezultate optime, este preferabilă încălzirea prin mișcări pasive efectuate articulaţiilor adiacente: coxofemurale și talocrurale. Acest lucru va permite executarea cu mai multă ușurinţă a mobilizărilor pasive efectuate de kinetoterapeut articulaţiei genunchiului proaspăt protezat. Se vor efectua 10-15 repetări, iar mobilizarea noii articulaţii se va efectua în limitele de suportabilitate ale pacientului.
Pentru început nu se vor efectua mișcări pasive cu ajutorul aparatelor, iar mișcările active cu rezistenţă externă de orice tip vor fi amânate pentru perioada ulterioară scoaterii tubului de dren. În cele 24/48 de ore anterioare extragerii tubului de dren, kinetoterapeutul are rolul de a pregăti pacientul pentru perioada următoare intraspitalicească. El va trebui să evalueze pacientul și să-i găsească deficitele. În funcţie de acestea va fixa obiectivele care vor contura următorul traseu terapeutic.
Bibliografie
1. Tudor Sbenghe, Kinetologie profilactică terapeutică și de recuperare, Editura Medicală
2. Vlad Predescu, Ghidul pacientului, 2013
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe