Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Proiect de lege pentru un program național de prevenție în diabet, în România

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 21 februarie 2020, ora 10:04

Proiectul legii de prevenție a diabetului a fost înregistrat în Parlamentul României joi, 20 februarie 2020, și reprezintă o premieră pentru sistemul medical românesc.

Această lege reprezintă un succes important: 92 de parlamentari din toate partidele politice și-au asumat să pună în dezbaterea Parlamentului un proiect de lege pentru a reglementa un program național de prevenție în diabet la noi în țară, potrivit unui comunicat al Forumului Român de Diabet.

diabet proiect lege program national preventie

Proiectul de lege ce va fi dezbătut are la bază recomandări făcute de comunitatea medicală. Reprezentanții Forumului Român de Diabet amintesc că o „lege a prevenției diabetului” este necesară în țara noastră, întrucât unul din zece români suferă de diabet, în timp ce unul din trei români are de prediabet.

„Spre deosebire de alte boli cronice grave, diabetul presupune un sistem mult mai amplu de măsuri care să conducă la scăderea incidenței”,  a declarat prof. dr. Romulus Timar.

În urma unor ample consultări care au avut loc în a doua jumătate a anului 2019, experții au identificat mai multe măsuri prioritare privind prevenția și depistarea precoce a diabetului și încurajarea unui stil de viață sănătos. Comunitatea medicală a înaintat aceste măsuri membrilor comisiilor de sănătate din Parlament pentru adoptarea unei politici publice privind prevenția diabetului.

„Avem multe oportunități pentru a reduce prevalența diabetului, însă este necesar să implementăm o serie de măsuri imediate de prevenție”, a subliniat prof. dr. Gabriela Roman, membru în Diabetes Education Study Group.

Programul național de prevenție a diabetului cuprinde, potrivit Forumului Român de Diabet:

  • măsuri în domeniul educației pentru un stil de viață sănătos;
  • măsuri pentru depistarea precoce a diabetului;
  • organizarea datelor de sănătate pentru urmărirea evoluției stării de sănătate a persoanelor aflate la risc și pentru un management eficient al celor deja diagnosticate;
  • prevederi care susțin implicarea autorităților locale, astfel încât comunitățile să poată beneficia de infrastructura adecvată pentru un stil de viață sănătos (alimentație corectă, activități sportive, acces la informații etc).

„Dată fiind gravitatea acestei condiții medicale, precum și impactul pe care îl are asupra celor diagnosticați cu diabet, dar și a familiilor lor, o politică unitară și transparentă la nivel național pentru prevenție în diabet este esențială în vederea scăderii incidenței bolii în rândul populației”, se arată în comunicat.

Sursa foto: Pexels

Etichete: diabet de tip 1 diabet de tip 2 Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice diabetolog proiect de lege preventie diabet forumul roman de diabet program national de preventie in diabet

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.