Newsflash
ACTUALITATE Știri

5 ani de progrese cu impact pentru persoanele cu diabet zaharat

de Florentina Ionescu - apr. 11 2024
5 ani de progrese cu impact pentru persoanele cu diabet zaharat

Recent, Forumul Român de Diabet a marcat cinci ani de existență, printr-o amplă conferință ce a avut loc la Palatul Parlamentului.

Marți, 9 aprilie, Forumul Român de Diabet a marcat cinci ani de existență printr-un eveniment de referință, desfășurat la Palatul Parlamentului. Alături de reprezentanții Forumului, evenimentul a reunit autorități publice centrale și locale, europarlamentari, societăți medicale, asociații de pacienți, jurnaliști, parteneri și profesioniști din comunitatea medicală, precum și lideri ale celor mai importante organizații internaționale din domeniul diabetului. Împreună, aceștia au celebrat progresul și angajamentul Forumului Român de Diabet de a îmbunătăți îngrijirea persoanelor cu diabet, împărtășind planurile și viziunea lor pentru următorii 5 ani. 

De la lansarea sa din 9 aprilie 2019, Forumul a reușit numeroase victorii în beneficiul persoanelor cu diabet zaharat, printre care se numără Legea privind prevenția și depistarea precoce a diabetului zaharat, proiecte de educare și conștientizare la nivel național, conferințe și dezbateri care au coagulat toți factorii interesați, proiecte de screening și de evaluare a riscului de diabet zaharat, studii de percepție sau Barometrul de Date privind diabetul zaharat în România, se arată într-un comunicat de presă. 

Dintre aceste reușite se remarcă Legea nr. 249/2020 privind prevenția și depistarea precoce a diabetului zaharat, o premieră pentru sistemul medical românesc și un demers care poate asigura un viitor mai sănătos pentru cei aflați la risc. România este astfel printre puținele țări din Europa care beneficiază de un cadru legislativ cu privire la prevenția și depistarea timpurie a diabetului zaharat. 

Campanie de screening în redacții 

Totodată, Forumul Român a reușit implementarea primului proiect de screening al diabetului zaharat finanțat în totalitate de autoritățile locale, proiect desfășurat în localitatea Movilița (jud. Vrancea), cu ajutorul Primăriei din localitate. Tot o premieră a reprezentat-o și campania de screening din redacții de presă desfășurată de Ziua Mondială a Diabetului, pe 14 noiembrie 2023. De altfel, în fiecare an, Forumul Român de Diabet marchează Ziua Mondială a Diabetului prin acțiuni relevante. 

De asemenea, în cadrul unui parteneriat tripartit între Colegiul Farmaciștilor din România (CFR), Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a fost derulat proiectul pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2 în farmacii din toată țara.

Desfășurat sub umbrela Forumului Român de Diabet, proiectul a avut rezultate remarcabile: aproximativ 10.000 de români au efectuat chestionare de risc, primind informații despre factorii de risc, simptomele specifice, precum și intervențiile preventive recomandate pentru un stil de viață sănătos. Nu în ultimul rând, prin lansarea Barometrului său, Forumul Român de Diabet a colectat și prelucrat toate statisticile publice relevante pentru a oferi situația la zi a diabetului zaharat din România. 

Dezvoltarea de proiecte relevante 

Toate aceste proiecte au fost posibile datorită colaborării și contribuției tuturor membrilor Forumului. An de an, Forumul Român de Diabet a reușit dezvoltarea de proiecte relevante, care au avut o contribuție reală la îmbunătățirea vieții comunității afectate de diabet. Acestea nu sunt doar inițiative izolate, ci acțiuni strategice care aduc valoare comunității de diabet și care reflectă prioritățile asumate de Forum.

„Forumul Român de Diabet reprezintă o platformă necesară pentru coagularea tuturor ideilor care pot contribui activ în combaterea epidemiei de diabet zaharat. Cu implicarea membrilor și a tuturor categoriilor de profesioniști, am reușit să îndeplinim obiective importante, care fac astăzi diferența în viețile celor aflați la risc sau diagnosticați cu diabet. Informarea rămâne un obiectiv important, de aceea aș sublinia nevoia unui registru de pacienți. Acest instrument este mai mult decât o numărătoare a persoanelor cu diabet zaharat. Acesta poate să ofere, prin datele colectate, o imagine de ansamblu clară, inclusiv informații financiare foarte utile autorităților”, a declarat prof. dr. Gabriela Roman, președinta Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Forumul Român de Diabet, prin contribuțiile aduse de membri, este o resursă importantă pentru comunitatea persoanelor afectate de diabet din România, a afirmat precizat prof. dr. Bogdan Timar, vicepreședinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice: 

„În fiecare an, am investit cu toții eforturi semnificative în dezvoltarea de acțiuni strategice concentrate pe rezultate durabile. Atingerea obiectivelor setate de Forum în acești 5 ani de la înființare au fost posibile doar cu implicarea și contribuția experților și profesioniștilor care au fost alături de noi. În următorii 5 ani este important să punem mai pronunțat pe agenda publică problema diabetului zaharat. Astfel se poate genera un interes crescut pentru adoptarea măsurilor propuse și atingerea rezultatelor la care sperăm cu toții”. 

Proiectul Forumul Român de Diabet a pornit de la dezideratul de a aduce într-un spațiu de colaborare autentic și durabil toți factorii interesați în lupta împotriva diabetului, a adăugat Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM: 

„Cadrul format a permis inițierea unor proiecte foarte curajoase în cei 5 ani de activitate a Forumului. Progresul făcut este strâns legat de viziunea noastră care s-a concentrat pe acțiuni cu impact pe termen lung, precum și pe încurajarea dialogului cu toți actorii care pot contribui prin expertiza lor la succesul acestui proiect. Privind în viitor, considerăm prioritare următoarele acțiuni: implementarea normelor la Legea prevenției și depistării precoce a diabetului zaharat, crearea și operaționalizarea registrului de diabet și prediabet, precum și integrarea inovației medicale pentru o mai bună gestionare a persoanelor care suferă de diabet”. 

„La bilanțul celor 5 ani constatăm că s-au făcut progrese care cu certitudine se datorează Forumului Român de Diabet. Diabetul zaharat rămâne o provocare globală semnificativă pentru sănătatea publică. Chiar dacă progresele au fost importante, se impune în continuare îmbunătățirea predictibilității procesului decizional, precum și creșterea de fonduri alocate pentru prevenirea și depistarea precoce a acestei afecțiuni”, a declarat prof. dr. Carmen Orban, Consilier de stat, Cancelaria Primului Ministru.

Componente esențiale 

„Planul Național de Prevenție a diabetului are patru componente esențiale: prevenția primordială, primară secundară și terțiară. Ne dorim să găsim varianta optimă pentru implementare, prin elaborarea unui set de recomandări cât mai comprehensive, pe fiecare nivel. Ne dorim să avem o lege cu adevărat funcțională, nu doar pe hârtie. Astfel, registrul de diabet și normele planului de prevenție vor face parte din strategia legii”, a declarat conf. dr. Anca Pantea Stoian, președinta Comisiei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din Ministerul Sănătății. 

Activitatea Forumului Român de Diabet este esențială în promovarea îmbunătățirii politicilor publice din România, a transmis Bart Torbeyns, director executiv al Forumului European de Diabet: 

„Susțin viziunea profesioniștilor implicați în acest proces și apreciez progresul pe care l-au făcut în cei 5 ani de activitate sub egida Forumului. Viziunea strategică, adaptarea la realitățile sistemului medical din România, precum și inițiativele care vizează rezultate pe termen lung au reprezentat cheia către atingerea celor mai ambițioase obiective”. 

Pacienții au nevoie de sprijin în gestionarea afecțiunii, a ținut să precizeze Rodica Molnar, președinta ASCOTID Mureș. 

„Faptul că în acest moment aniversar suntem atât de mulți angrenați în atingerea obiectivelor comune arată succesul obținut etapă cu etapă în cei 5 ani de existență a Forumului. De la programe de educație și conștientizare, până la proiecte ample la nivel național, toate aceste inițiative sunt rezultatul eforturilor comune în scopul îmbunătățirii calității vieții a tuturor celor afectați de diabet zaharat. Vom continua să comunicăm deschis legat de problemele cu care se confruntă persoanele cu diabet zaharat. Pacienții au nevoie de sprijin în gestionarea afecțiunii, dar și educare și informare pentru că și aici încă este foarte mult de lucru”, a arătat Rodica Molnar, Președinte al Asociației Copiilor și Tinerilor Diabetici – Mureș.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe