Un studiu recent a scos la iveală că există un risc mai scăzut de diabet zaharat de tip 2 la persoanele cu intoleranță la lactoză.
Este vorba de un studiu nou care a analizat o variantă genetică implicată în efectul acesta, al intoleranței la lactoză, scrie New Atlas.
Legătura dintre consumul de lapte și diabetul zaharat a fost analizată și înainte, în cadrul altor studii, însă rezultatele au fost amestecate. Unele studii au arătat că există o relație, pe când altele au arătat că nu ar exista. Și chiar când s-a stabilit că este un efect pozitiv al consumului de lapte asupra scăderii riscului de diabet de tip 2, acest lucru s-a observat doar în cazul consumului de produse lactate degresate (deci cu conținut scăzut de grăsime animală).
Gândindu-se că acest lucru s-ar putea datora variantelor genetice, o echipă formată din 20 de cercetători de la mai multe instituții din SUA și din China a efevtuat un review (o analiză) ce a avut în prim-plan aproape 12.000 de adulți hispanici care au participat la „Hispanic Community Health Study/Study of Latinos”. Acesta din urmă este un studiu care a început în 2006 și care a urmărit informațiile despre starea de sănătate a peste 16.000 de persoane hispanice de-a lungul anilor.
Cercetătorii au vrut să descopere dacă există o legătură ce ar putea explica rezultatele amestecate descoperite în alte studii, în ceea ce privește corelația dintre lactate și diabet. Astfel, cercetătorii au efectuat un studiu de tip GWAS (genome-wide association study), care a analizat explicațiile genetice pentru anumite trăsături ale persoanelor.
Ei au descoperit că persoanele care au avut o variantă genetică ce le-a făcut intolerante la lactoză (lucru care se mai numește și „lactase non-persistent” sau LNP) au prezentat un risc cu 30% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 atunci când au băut cu regularitate lapte. Rezultatele lor au fost susținute de o analiză a datelor din UK Biobank, unde o analiză a datelor despre sănătate a 160.000 de persoane a arătat această legătură.
Totuși, trebuie să ne punem întrebarea dacă riscul sau recompensa se aplică în cazul menținerii sănătății cuiva. Merită să beți o substanță – de pildă laptele – pe care corpul dumneavoastră nu o poate digera pentru a scădea riscul unei boli pe care s-ar putea să nu o dezvoltați niciodată (diabetul de tip 2)? Răspunsul depinde de fiecare individ în parte.
Intoleranța aceasta numită LPN (lactase non-persistence – non-persistența lactazei) nu exclude abilitatea de a consuma o mică cantitate de lactoză, spun cercetătorii. Unele cercetări au arătat că multe persoane cu non-persistență a lactazei pot totuși să consume până la 12 grame de lactoză pe zi, ceea ce este comparabil cu cantitatea care se găsește într-un pahar mare cu lapte, fără a suferi de pe urma simptomelor intoleranței la lactoză, a afirmat Lonneke Janssen Duijghuijsen, cercetător în domeniul nutriției și al sănătății la Wageningen University din the Țările de Jos, care nu a fost implicat în cercetarea nouă, menționată mai sus.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe