Newsflash
OPINII

Siguranţa îngrijirilor medicale

Siguranţa îngrijirilor medicale

Din anul 2019, în 17 septembrie este marcată Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului.

Aceasta a fost declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a evidenţia importanţa siguranţei pacienţilor și a crește conștientizarea și implicarea publicului.

Mesajul de anul acesta, transmis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pacienţilor, profesioniștilor din domeniul medical și autorităţilor este: Faceţi auzită vocea pacienţilor! Dovezile arată că atunci când pacienţii sunt trataţi ca parteneri în procesul de îngrijire se obţin câștiguri semnificative în ceea ce privește siguranţa și satisfacţia acestora. Devenind membri activi ai echipei de îngrijire a sănătăţii, pacienţii pot contribui la siguranţa îngrijirii lor.

Prin sloganul ales, OMS solicită tuturor să ia măsurile necesare pentru a se asigura că pacienţii sunt implicaţi în formularea politicilor, sunt reprezentaţi în structurile de guvernare și sunt parteneri activi în propria îngrijire.Acest lucru poate fi realizat doar prin furnizarea de platforme și oportunităţi pentru pacienţi, asociaţii de pacienţi, familii și comunităţi, pentru a-și face auzite vocea, preocupările și așteptările. Astfel, ei contribuie la creșterea siguranţei îngrijirilor medicale care au în centrul lor pacientul.

Preocupare continuă

Preocuparea pentru pacient și siguranţa acestuia în sistemul sanitar trebuie să fie continuă pentru noi toţi – autorităţi, profesioniști și pacienţi. Avem o astfel de instituţie în România: Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). Scopul acesteia constă în asigurarea și îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate și a siguranţei pacientului prin standardizarea și evaluarea serviciilor de sănătate și acreditarea unităţilor sanitare. 

Colegiul Director, organ colectiv de conducere al ANMCS, este format din 25 de persoane, reprezentanţi ai unor autorităţi, instituţii, dar mai ales ai organizaţiilor de pacienţi: Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor și Asociaţia Copiilor și Tinerilor Diabetici Mureș. Reprezentanţii acestor organizaţii au un cuvânt de spus când sunt aprobate în ședinţele Colegiului Director condiţiile de evaluare, reevaluare, acreditare, reacreditare și monitorizare a unităţilor sanitare. 

Mesaje-cheie

În cadrul campaniei din acest an, OMS le transmite pacienţilor câteva mesaje-cheie:

  • Puneţi întrebări și solicitaţi acces la dosarele dumneavoastră medicale – aveţi dreptul de a fi implicat și informat.
  • Decideţi și conveniţi asupra planului dumneavoastră de tratament împreună cu personalul medical – aveţi dreptul de a participa la luarea deciziilor și de a vă da consimţământul.
  • Exprimaţi-vă preocupările și exprimaţi-vă părerea.
  • Raportaţi orice incident de siguranţă care poate afecta îngrijirile primite.

Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului a fost instituită de cea de-a 72-a Adunare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în luna mai 2019, cu scopul de a dezvolta politicile și practicile în acest domeniu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe