Interviu cu Constantin Poiană, managerul spitalului „Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși, judeţul Bacău
Cum reușiţi să îmbunătăţiţi comunicarea cu pacientul în urma acreditării?
Aplicând chestionarul de satisfacţie a pacientului cu întrebări deschise, chestionar standard, dar și mergând efectiv în spital și întrebând aleatoriu pacienţii dacă au nemulţumiri. Momentan, aplicăm varianta chestionarului electronic de satisfacţie a pacientului: am implementat la nivel de spital varianta cu aplicarea acestui chestionar de pe tabletă, dar și varianta scanării unui cod cu orice dispozitiv smart. Acest cod se găsește în zonele de acces, dar și pe documentele medicale eliberate de spital.
Să ne uităm și asupra unor aspecte care ţin de calitatea serviciilor de sănătate și siguranţa pacientului. Cum s-au îmbunătăţit acestea odată cu acreditarea?
La noi în spital nu există reclamaţii privind calitatea serviciilor medicale, cum spuneam; avem și o adresabilitate în creștere pe patologiile medicale pe care le putem trata. Satisfacţia pacienţilor a crescut și pentru că accesul la informaţii este mai ușor pentru pacienţi, dar și pentru aparţinătorii acestora. Avem circuite bine definite și respectate. Accesul în spital se face conform regulilor stabilite, ceea ce ajută și la scurtarea timpilor de așteptare. Totodată, traseul pacientului este clar definit. De altfel, spitalul s-a dezvoltat în funcţie de patologiile pacienţilor care accesează serviciile medicale, iar personalul este organizat și lucrează după reguli.
Ce îmbunătăţiri s-au adus spitalului din perspectiva implementării managementului calităţii?
Spitalul abordează calitatea ca fiind gradul de excelenţă în care el răspunde la cerinţele pacienţilor. Aceasta înseamnă străduinţa continuă de a organiza și desfășura procesele din ce în ce mai bine, de a obţine servicii medicale care să satisfacă tot mai bine nevoile în creștere ale pacienţilor. Implementarea managementului calităţii în spital a dus la obţinerea și oferirea de servicii medicale care asigură depășirea nevoilor și așteptărilor actuale ale pacienţilor și anticiparea nevoilor lor viitoare. Scopul monitorizării implementării managementului calităţii este de a găsi și evidenţia procesele cu un nivel de calitate scăzută de către angajaţii specializaţi în acest sens. Pentru a îmbunătăţi acest aspect avem o relaţie de colaborare cu toate structurile spitalului pentru a gestiona cauzele și pentru a lua măsurile specifice.
Cum a fost influenţat modul de organizare a spitalului odată implementat managementul calităţii?
Implementarea managementului calităţii în spital a adus un plus valoare în modalitatea de organizare a spitalului, astfel: calitatea unui serviciu medical este garantată de existenţa sistemului de asigurare a calităţii, sistem care evidenţiază și arată cum trebuie să se desfășoare fiecare proces, conform unor proceduri elaborate în acest sens; personalul este instruit periodic; personalul cunoaște noţiunea de management al calităţii; tot personalul este implicat în procesul calităţii, se pune accent pe munca în echipă, fiecare știindu-și rolul în cadrul echipei; managerul comunică și susţine managementul calităţii.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe