Newsflash
ACTUALITATE OPINII

Dieteticianul, parte a echipei clinice în spital

de Constanţa Tăiatu - aug. 4 2023
Dieteticianul, parte a echipei clinice în spital

ANMCS va transpune în cea de-a treia ediţie a standardelor de acreditare reglementările legislative nou adoptate în domeniul nutriţiei-dieteticii.

Prin OUG nr. 25/2023 pentru modificarea și completarea OUG nr. 83/2000 privind organizarea și funcţionarea cabinetelor de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical, a fost completată lista serviciilor publice conexe actului medical cu trei noi categorii de servicii, printre care și nutriţia-dietetica. Măsura legislativă a fost adoptată pentru punerea în aplicare a prev. art. 2 alin. (1) din Legea nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum și înfiinţarea, organizarea și funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România.

Prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1992/2023 au fost aprobate Normele metodologice privind înfiinţarea, autorizarea, dotarea, funcţionarea și înregistrarea cabinetelor de liberă practică pentru serviciile publice conexe actului medical. Au mai fost aprobate și normele pentru stabilirea documentelor necesare pentru eliberarea autorizaţiilor de liberă practică pentru personalul care desfășoară servicii publice conexe actului medical.

O privire comparativă asupra celor două ediţii ale standardelor de acreditare a unităţilor sanitare cu paturi, prin prisma mediului de îngrijire și a drepturilor pacientului, ne arată că reglementarea modului de asigurare a alimentaţiei pacientului a înregistrat un progres în cea de-a doua ediţie a standardelor. Reglementarea are cerinţe care impun obligativitatea spitalului de a asigura concordanţa dintre alimentaţia pacientului și patologia sa.

Criterii privind alimentaţia pacienţilor

În cadrul Referinţei 1, „Managementul strategic și organizaţional”, regăsim Standardul 01.09: „Mediul de îngrijire asigură condiţiile necesare pentru desfășurarea asistenţei medicale”. În cadrul criteriului 01.09.01, „Organizarea mediului de îngrijire respectă condiţiile privind capacitatea și competenţele asumate ale spitalului”, regăsim cerinţa 01.09.01.06: 

„Alimentaţia pacientului este stabilită în concordanţă cu recomandările igienico-dietetice corespunzătoare patologiei sale”. 

În cadrul aceluiași criteriu este reglementată și cerinţa 01.09.01.07: „Instituţia asigură calitativ și cantitativ hrana pentru pacienţi, aparţinători și personal medical, în condiţiile de siguranţă alimentară a pacientului”. 

Ca dovadă de îndeplinire a cerinţei este sugerat indicatorul 01.09.01.07.08 – „Serviciul de furnizare a hranei are definite meniuri și reţetare realizate în funcţie de patologie și avizate de către dietetician”.

Astfel, este evident că progresul realizat în privinţa standardizării mediului de îngrijire a influenţat pozitiv rezultatele tratamentelor pacienţilor spitalizaţi, prin asigurarea dietelor corect stabilite în raport cu patologia fiecărui bolnav. Evoluţia pacientului pe perioada spitalizării nu este influenţată doar de tratamentul recomandat de medicul curant și de administrarea corectă a medicamentelor prescrise de acesta, ci și de consumarea corectă a tipului și cantităţii de alimente ce corespund dietei pacientului stabilită prin raportare la patologia sa.

Colaborarea dintre spital și dietetician trebuie să se desfășoare într-una din formele prevăzute de Legea nr. 256/2015 și de Normele de aplicare a acestei legi, aprobate prin H.G. nr. 58/2019, „Dieteticianul trebuie să fie parte a echipei clinice”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe