Newsflash
Cultură

Săptămâna Mondială a Alăptării, sărbătorită prin muzică în mai multe maternități

de Florentina Ionescu - iul. 28 2021
Săptămâna Mondială a Alăptării, sărbătorită prin muzică în mai multe maternități

Asociația SAMAS, o organizație nonprofit, anunță o serie de evenimente muzicale care vor avea loc în Săptămâna Mondială a Alăptării în mai multe maternități din țară.

Astfel, Simfonia Alăptării, un eveniment unic în România, va marca Săptămâna Mondială a Alăptării, care se desfășoară între 1-7 august 2021, iar asociația SAMAS (un ONG care a dezvoltat o comunitate națională de educatori perinatali din rândul asistenților medicali și moașelor, pentru a oferi sprijin mamelor și sugarilor) va celebra Săptămâna Mondială a Alăptării prin muzică. 

cover_WABA_SAMAS_2021_new2 (2)

Între 1-7 august, în cinci maternități din București, Iași, Cluj, Timișoara și Pitești, cinci artiste lirice vor interpreta a capella compozițiile „Mille cherubini in coro” de Alois Melichar și liedul „Cântec de leagăn” (Wiegenlied) de Franz Schubert, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Momentele artistice susținute de sopranele Crina Vezentan, Andreea Vlaicu, Andra Bivol Costea, Lavinia Bocu, Angelica Solomon și Andreea Stoica, care marchează astfel Săptămâna Mondială a Alăptării, vor fi transmise live pe paginile de Facebook ale Asociației SAMAS. Evenimentele vor respecta toate condițiile de siguranță impuse de fiecare spital, siguranța mamelor și a nou-născuților fiind prioritatea absolută a organizatorilor.

„Săptămâna Alăptării este un eveniment special în fiecare an, când facem tot ce știm mai bine ca să celebrăm acest dar unic de nutriție, protecție și sănătate pentru bebeluș. Încurajăm mamele să alăpteze, instruim cadrele medicale, ca să sprijine activ alăptarea și comunicăm mesaje de normalizare a alăptării pentru societatea românească”, a declarat Ana Măiță, reprezentant al Asociației SAMAS și consilier pentru drepturile mamelor.

În 2021, spune Ana Maiță, Săptămâna Alăptării este cu atât mai mult  o ocazie pentru sărbătoare, deoarece Asociația SAMAS a reușit să implementeze cel mai util și eficient program național pentru alăptarea în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu Covid-19: ''SAMAS la Bine și la Greu''.

„A fost un an în care am realizat încă o dată, că pentru a reuși, alăptarea are nevoie de susținerea tuturor. De aceea, mama și bebelușul trebuie înconjurați cu dragoste, sprijin, îndrumare și înțelegere de cadre medicale, familie, comunitate și societate, întocmai ca o simfonie ce ajunge la armonie numai dacă toți artiștii, de la soprană la ultimul clopoțel, lucrează împreună. De aici, ideea de a sărbători alăptarea prin muzică anul acesta”, a completat Ana Măiță.

Nu întâmplător compozițiile interpretate de artistele invitate de Asociația SAMAS să celebreze Săptămâna Mondială a Alăptării sunt cântece de leagăn.

„Aceste cântece alimentează apropierea emoțională și ajută la formarea asocierilor dintre muzică, pe de o parte, și confort și securitate, pe de altă parte”, a explicat psihologul Lavinia Bratu.

 

„Numeroase studii, derulate în unități de îngrijire a nou-născuților, au dovedit că sunetele cântecelor de leagăn ajută la îmbunătățirea somnului copilului, a semnelor vitale, susțin luarea în greutate, scad stresul și anxietatea și reduc semnificativ perioada de spitalizare. Pe lângă funcția de liniștire și adormire, cântecele de leagăn au și o funcție educațională, ajutând la stimularea limbajului și a dezvoltării cognitive. Cântecul este un mijloc foarte natural și eficient de a familiariza copiii cu sunetele și cuvintele din limba maternă”, a adăugat psihologul citat.

Hrana ideală pentru bebeluș

În fiecare picătură de lapte matern, mii de molecule diferite acționează asemenea instrumentiștilor dintr-o orchestră, creând o compoziție perfectă: hrana ideală pentru bebeluș - laptele matern.

Alăptarea însăși este o operă impresionantă, al cărei succes depinde atât de decizia mamei de a oferi bebelușului acest dar unic, făcut din dragostea, trupul și timpul ei, cât și de implicarea celorlalți membri ai „orchestrei”.

Familia care-i oferă mamei susținerea, cadrele medicale care o ajută să alăpteze fără probleme și comunitatea care acceptă și încurajează alăptarea în toate contextele reale de viață sunt cei care creează împreună cu mama și bebelușul Simfonia Alăptării, atrag atenția organizatorii acestui eveniment.

PROGRAM Simfonia Alăptării

1 august, ora 12.00, Spitalul Județean de Urgență Pitești

Artist: Andra Bivol Costea

A absolvit Universitatea Națională de Muzică București și Conservatorul Superior din Paris (masteratul). Andra Bivol Costea este laureată a multor concursuri naționale și internaționale, este doctor în interpretare muzicală, fost profesor colaborator la Universitatea Națională de Muzică din București, mamă și o susținătoare a alăptării, alăptându-și copilul până la 2 ani.

2 august, ora 11.00, Spitalul Gynia, Cluj

Artist: Lavinia Bocu

Mezzosoprana Lavinia Bocu a urmat tradiţia muzicală a familiei iniţiată de marii artişti lirici, tenorii Mihai şi Augustin Almăşan, devenind o voce extrem de apreciată. Este directoarea și fondatoarea Opera Lounge Music Management. Anul trecut, artista a donat Spitalului Județean de Urgență toate încasările generate de piesa interpretată în limba română, „Rinasceró, rinascerai”.

Un clip video cu piesele interpretate de artistă, realizat în colaborare cu Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca, va rula în rețeaua TV din spital în săptămâna 1-7 august.

3 august, ora 12.00, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, București

Eveniment realizat în parteneriat cu ASSMB

Artist: Andreea Stoica

A luat prima lecție de pian la 5 ani, iar un an mai târziu, studia deja la Liceul George Enescu din București. La vârsta de 12 ani, Andreea Stoica și-a făcut debutul pe scenă alături de Orchestra Filarmonică.

Este absolventă a Universității de Muzică din București și a Conservatorului din Amsterdam și a susținut turnee în întreaga Europă, cu un program original, care combină compoziții muzicale populare și bijuterii ale muzicii clasice.

4 august, ora 11.00, Clinica Bega, Timișoara

Artist: Crina Vezentan

Solist vocal la Opera Națională din Timișoara încă din anul 2004, Crina Vezentan a fost și bursieră a CEE Musikteatre Viena și Deutsche Bank. A colaborat cu Filarmonica din Satu Mare, Arad și Timișoara, susținând turnee artistice în Olanda, Germania, Belgia și SUA.

A cântat sub bagheta unor importanți maeștri și alături de nume de prestigiu ale liricii mondiale.

5 august, ora 16.00, Spital Clinic de Obstetrică-Ginecologie ”Elena Doamna”, Iași

Artist: Angelica Solomon 

Soprana Angelica Solomon, de la Opera Națională Română din Iași, a cântat în corul Liceului Pedagogic înainte de a face o pasiune pentru muzica clasică și a-și încerca șansa la Conservator. De când a debutat, în 2011, cu rolul Donna Elvira din "Don Giovanni” consideră că „scena e sfântă”.

6 august, 18.00, Spitalul Județean de Urgență Pitești

Artist: Andreea Vlaicu

Studentă la Universitatea Națională de Muzică București, Andreea Vlaicu a participat deja la numeroase concursuri naționale și internaționale de canto și pian, câștigând premii și trofee importante.

Alte activități ale Asociației SAMAS în Săptămâna Mondială a  Alăptării:

Pitești / 3 august, ora 18:00 / 5 august, ora 10:30

Viorica Neață și Ioana Homeghiu, educatori perinatali SAMAS și consilieri în alăptare, le dau întâlnire mamelor în parcul Lunca Argeșului (la fântâni), unde vor răspunde la întrebări despre alăptare și cum să depășească anumite probleme care pot apărea.

Filiași, 5 august, ora 10:00

Paula Pasăre, educator perinatal SAMAS și asistent medical, răspunde întrebărilor despre alăptare și discută despre rezolvarea problemelor pe care mamele care alăptează le pot întâmpina.

La eveniment, care are loc în parcul Filiași, sunt invitați și un paramedic și un medic de planning familial, care vor vorbi despre tehnici de prim ajutor pentru copii și, respectiv, despre contracepție după naștere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe