Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Mihai Craiu vine cu sfaturi pentru părinți, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID la copii

de Florentina Ionescu - sept. 28 2023
Dr. Mihai Craiu vine cu sfaturi pentru părinți, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID la copii

Pe pagina sa oficială de Facebook, intitulată Spitalul Virtual pentru Copii, medicul pediatru Mihai Craiu vine cu o recomandare de sezon, mai ales că s-au înmulțit cazurile de COVID-19 la copii.

„În garda de ieri (n.red. – 26 septembrie 2023) colegii mei au internat 30 de pacienți noi în spital. Adică o treime din cei internați... Sunt multe viroze respiratorii asociate începerii colectivității, dar și... deja uitatul COVID-19. Noi, în INSMC, în ultimele săptămâni am confirmat peste 100 de cazuri la copilul ce a necesitat spitalizare. Ce au în comun acești copii? Cei mai mulți sunt foarte mici. Sunt sugari sau nou născuți. Adică nu au luat boala de la grădiniță sau de la școală. Ci din familie. Au febră, uneori mare, semne respiratorii, stare de rău și, deseori, diaree și vărsături... Cei internați au necesitat frecvent perfuzie pentru corecția deshidratării sau oxigen pentru controlul desaturării”, a explicat dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu- Rusescu” (INSMC), pe Facebook

Totuși, atrage atenția specialistul, dacă ignorăm realitatea, nu va fi bine. El a dat exemplul atitudinii unui părinte supărat, care spunea „eu nu cred în COVID”, chiar dacă acel părinte a fost confruntat cu diagnosticul copilului său nou-născut, prezentat la compartimentul de primiri urgențe pentru febră înaltă. 

„Deja numărul de cazuri (de COVID-19 – n.red.) noi este similar ultimului val din primăvara 2023 și crește către valorile din vara 2022. (...) Ce este de făcut? În primul rând, să îi protejăm pe cei fragili, pe cei foarte mici sau pe seniorii din familie. De altfel, în SUA majoritatea spitalizărilor sunt la persoanele peste 70 de ani. Se pare că noua mutație a SARS-CoV-2, numită BA.2.86, este foarte contagioasă, deși produce deseori o maladie puțin gravă, după cum relatează majoritatea celor confruntați, în cabinetul medicului de familie sau la Urgențe, cu aceste cazuri”, a mai scris doctorul Mihai Craiu pe aceeași rețea socială. 

El mai recomandă: 

Încercați să țineți la distanță, de sugari sau bunici, pe acei membri ai familiei care sunt răciți. Sau să poarte o barieră facială (mască, bandană, etc.) dacă stau în cameră cu un membru al familiei care ar putea face complicații, dacă face o infecție acută. Și neapărat aerisiți frecvent! Nu în ultimul rând, vă rog să nu uitați spălatul mâinilor când reveniți acasă și de câte ori este nevoie. Vom dormi rău dacă ne așternem prost, pe principiul că... merge și așa. Se pare că nu merge și așa cu BA.2.86, cel alintat Pirola

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe