Muzeul Naţional al Literaturii Române din București a organizat pentru prima dată anul acesta un eveniment dedicat Zilei Universale a Culturii, celebrată la 15 aprilie.
Acum aproape un secol, în 1931, pictorul de origine rusă Nicholas Roerich propunea ratificarea internaţională a unui Tratat pentru protejarea instituţiilor știinţifice și artistice și a monumentelor istorice. Acesta a fost recunoscut de SUA în 1935 și a fost numit ulterior Pactul Roerich. De atunci, există încercări constante de susţinere a promovării și sărbătoririi acestei zile în cât mai multe ţări, pentru a crește gradul de asumare și de conștientizare a nevoii de cunoaștere și protejare a patrimoniului
cultural universal.
Evenimentul de la București s-a desfășurat cu participarea reprezentanţilor a șapte ţări. Aceștia au ales să prezinte publicului un obiect, o clădire sau o personalitate importantă pentru cultura fiecăreia dintre ele. E.S. Alejandro Poffo, ambasadorul Argentinei, a vorbit despre ediţia din 1872 a epopeii în versuri „Martin Fierro” a scriitorului argentinian José Hernández. Opera artistică transmite ideea de umanitate și de fraternitate, sentimente care transcend epoci și graniţe.
E.S. Amparo Anguiano, ambasadoarea Mexicului, a ales să prezinte un mod de exprimare artistică, dar și spirituală a populaţiei indigene Huichol
(Wixárika) – panouri brodate cu modele complexe care asigură comunicarea cu Universul, numite Niérika. Mergând și mai departe în timp, Nikolaos Vlahakis, reprezentant al Ambasadei Greciei, a făcut o incursiune în noul Muzeu Acropole din Atena, păstrător al celor mai vechi manifestări artistice ale ţării unde s-a născut ideea de democraţie. Vladimir Pérez Casal, consilier al Ambasadei Cubei, a vorbit despre experienţa centenară a publicaţiei „Anales de la Academia de la
Historia de Cuba” (1921).
Reprezentant neoficial al României – în fapt un invitat surpriză al directoarei generale a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, în același timp și moderatoarea evenimentului, Mireille Rădoi –, violoncelistul Adrian Naidin a exemplificat bogăţia și diversitatea patrimoniului cultural muzical cu câteva mici piese. Artistul
ne-a purtat de la Bach la Paganini, prin folclorul românesc și cel latino-american, pentru a încheia cu celebra O sole mio, melodia de suflet a napolitanilor.
Continuând în domeniul muzicii, Bara Hajnal, referent muzical la Institutul Liszt, Centrul Cultural Maghiar, ne-a prezentat o realizare de excepţie a arhitecturii contemporane: Casa Muzicii Maghiare de la Budapesta. Inaugurată în 2021, clădirea este o creaţie a japonezului Sou Fujimoto.
Seara s-a încheiat cu două exemple de cultură universală provenite din ţările nordice, Danemarca și Norvegia: Podul cu Cercuri de la Copenhaga, deschis circulaţiei pietonale în 2015, și scriitorul norvegian Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2023.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe