Newsflash
ACTUALITATE Știri

Asociația SAMAS a inaugurat o lucrare de artă murală la Spitalul „Prof. Dr. Panait Sîrbu”

de Florentina Ionescu - aug. 4 2023
Asociația SAMAS a inaugurat o lucrare de artă murală la Spitalul „Prof. Dr. Panait Sîrbu”

Pentru al doilea an consecutiv, Asociația SAMAS, împreună cu ASSMB, celebrează Săptămâna Mondială a Alăptării (1-7 august) prin artă dedicată alăptării, adusă în spațiul unde mesajul are cel mai mare impact: la maternitate.

Ieri, 3 august, la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, una dintre maternitățile istorice ale Bucureștiului (Maternitatea Giulești), a avut loc inaugurarea oficială a unei picturi murale pe tema alăptării, care susține mesajul Alianței Mondiale pentru Acțiunea Alăptării (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) de anul acesta: Împreună putem face că alăptarea și locul de muncă să funcționeze împreună! (Let’s make breastfeeding and work, work!)

Anul acesta, Alianța Mondială pentru Acțiunea Alăptării arată că peste jumătate de miliard de femei care lucrează nu beneficiază de protecție maternală în legile naționale. Doar 20% dintre țări cer angajatorilor să ofere angajaților pauze plătite pentru alăptare și spații speciale unde să poată alăpta sau mulge lapte pentru bebeluși, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției de Asociația SAMAS. 

„În aceste condiții, mai puțin de jumătate dintre bebelușii din întreaga lume de până în 6 luni sunt alăptați exclusiv. Mesajul WABA de anul acesta pune, deci, reflectorul pe locul de muncă unde este posibil să promovăm și să susținem alăptarea prin politici publice inteligente care să permită angajatelor să rămână în câmpul muncii în timp de alăptează. Din fericire, în România avem legislație acoperitoare pentru alăptarea la locul de muncă însă, ca întotdeauna, mai avem de lucrat la aplicare. Asociația SAMAS stă la dispoziția oricărui angajator care dorește să își ajute angajatele să continue hrănirea bebelușului cu lapte matern și după revenirea la locul de muncă”, se subliniază în comunicat. 

Alaptarea, această conexiune supremă a mamei cu bebelușului ei, este tradusă in limbajul universal al artei cu ajutorul Asociatiei SAMAS. Pictura murală de artă urbana, Simfonia Florilor, este realizată de artiștii Fâs Fâs Art, după o fotografie făcută de fotograful Eugen Alesiuc, și împodobește un perete de peste 20 metri pătrați, vizibil pentru toți cei care trec pragul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, maternitate ce deservește de 66 de ani mamele din București și nu numai. 

Artă modernă 

Astfel, asociația SAMAS și ASSMB (Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti) continuă seria muralelor de artă modernă pentru promovarea alăptării începută în 2022 la maternitatea Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia. 

Gravide, lăuze, viitori și proaspăt deveniți tați, precum și bunici și cadre medicale se vor bucura de această manifestare de artă urbană, ce aduce tuturor aminte că alăptarea este cel mai frumos și firesc mod de a hrăni un bebeluș, și că mamele au nevoie mai mult ca oricând de susținerea noastră, a tuturor – cadre medicale, parteneri, angajatori, societate – pentru a le oferi copiilor lor acest drept natural, cu efecte protective pentru întreaga viață. 

S-a triplat rata alăptării exclusive în primele 6 luni

„Ne bucurăm să putem continua seria de murale dedicate alăptării pentru al doilea an consecutiv. Bucuria tuturor celor care au văzut prima pictură de mari dimensiuni de la Maternitatea Filantropia ne-a încurajat să ținem direcția și să punem alăptarea la loc vizibil și de cinste acolo unde contează cel mai mult: pe peretele unde se face accesul în maternitate! Cu cât oamenii vor vedea și auzi mai multe mesaje pro alăptare cu atât alăptarea va redeveni o normă socială. Iar rezultatele acestei abordări 360 se văd deja: rata alăptării exclusive în primele 6 luni, adică cea mai importantă perioadă, s-a triplat în ultimii 10 ani în România!”, a declarat Ana Măiță, purtător de cuvânt al Asociației SAMAS și consilier pentru drepturile mamelor. 


Galerie imagini (4)

 

Pentru al doilea an consecutiv, ASSMB a acceptat cu bucurie să se implice în proiectul Asociației SAMAS prin care reprezentanții celor două instituții continuă să promoveze alăptarea la sân și nașterea naturală, două cauze pe care ASSMB le-a susținut constant de-a lungul anilor. 

„Pictura murală pe care o inaugurăm astăzi la Spitalul Panait Sîrbu - Maternitatea Giulești, pentru a marca «Săptămâna Mondială a Alăptării», vine după lucrarea de artă urbană de mari dimensiuni realizată anul trecut la Spitalul Filantropia, și sperăm să se bucure de un succes la fel de mare. Este o modalitate originală și creativă de a aduce sănătatea mai aproape de oameni prin intermediul artei, iar munca artiștilor implicați merită toată aprecierea noastră”, spune Oana Sivache, director general ASSMB. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe