Newsflash
ACTUALITATE Știri

Produse gratuite pentru bebeluși

de Cristina GHIOCA - sept. 8 2023
Produse gratuite pentru bebeluși

Mii de mame vor primi produse de bază necesare nou-născuţilor în primul an de viaţă.

Prin intermediul programului „Cutia Bebelușului”, derulat de Asociaţia SAMAS, 1.300 de mame din judeţele Suceava, Botoșani, Neamţ și Bacău vor primi câte o cutie cu produse esenţiale pentru îngrijirea nou-născuţilor. Primele 200 de cutii urmează să fie expediate către mamele din 17 localităţi cuprinse în program. 

Alte 4.000 de femei aflate într-o situaţie vulnerabilă vor primi și ele câte o Cutie a Bebelușului prin programul similar derulat de Salvaţi Copiii România. Beneficiarele acestei campanii sunt selectate din 42 de  comunităţi defavorizate din 16 judeţe.

Pe lângă pachetele cu produse, în cadrul celor două iniţiative, mamele vor beneficia și de informaţii și sprijin în perioada postnatală, de cursuri de îngrijire a bebelușilor și de consiliere în alăptare, acordate de cadre medicale. 

Cutia Bebelușului conţine peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viaţă: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfășat, articole de îngrijire pentru mame, cosmetice şi consumabile pentru îngrijirea nou-născuţilor, termometru de baie, termometru digital pentru corp, foarfecă pentru copii, jucării și cărţi. 

Odată golită, ea se transformă într-un pat ce oferă siguranţă pentru bebeluș în primele trei luni de viaţă, atunci când riscul morţii prin sufocare este foarte ridicat. Scopul proiectelor este de a reduce mortalitatea infantilă şi de a sprijini familiile imediat după naștere. Ele sunt realizate cu sprijinul Fundaţiei OMV Petrom. Programul Cutia Bebelușului a fost introdus pentru prima dată în România de Asociaţia SAMAS, în anul 2018.

România, fruntașă la mortalitatea infantilă

O treime dintre decesele survenite la copiii cu vârsta sub 1 an pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame și copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantă în timpul sarcinii și prin dotarea maternităţilor și secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante, amintesc reprezentanţii Salvaţi Copiii, într-un comunicat de presă.

Potrivit statisticilor, România se menţine pe primele locuri în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește mortalitatea infantilă. În 2021, media naţională a ratei mortalităţii infantile a fost, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, de 5,2 la mia de copii născuţi vii (aproape dublă faţă de media UE). Principala cauză a acestor decese a fost nașterea prematură. Rata mortalităţii infantile în mediul rural este mai ridicată faţă de cea din urban: 6,5 faţă de 4,2 la mia de copii născuţi vii, punctează Salvaţi Copiii România. În 2021 au fost înregistrate 1.014 decese în rândul copiilor mai mici de 1 an. 


 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe