Newsflash
REUNIUNI

Progrese și reorientări în Pneumologie

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - sept. 24 2021
Progrese și reorientări în Pneumologie

Sesiunea de Pneumologie a Zilelor Viața Medicală a cuprins o varietate de teme, unele ancorate la momentul actual al pandemiei, altele provocări ale lumii pneumologice de foarte mult timp.

Cea de-a doua ediţie a evenimentului Zilele Viaţa Medicală powered by MedicHub, cu tema „Diagnostic și tratament în era digitală”,  desfășurată online în zilele de 16 și 17 septembrie, în parteneriat cu UMF „Carol Davila” București, a însemnat peste 200 de participanţi, șase sesiuni, noutăţi relevante și experienţa medicilor lectori – cărora le mulţumim că au răspuns invitaţiei noastre –, în folosul practicii clinice și al pacienţilor.

Bronhoscopia se poate face și după vârsta de 85 de ani, a fost unul dintre mesajele transmise de prof. dr. Ruxandra Ulmeanu și dr. Andreea Vlădău, prin prezentarea expusă în cadrul acestei sesiuni.

O colaborare multidisciplinară poate preveni o listă lungă de potenţiale complicaţii ale acestei manevre, care nu mai asociază temerile ascunse din urmă cu decenii, confortul pacientului și al medicului primând și de această dată.

Evaluarea funcţională respiratorie în pandemie și nu numai, un capitol la fel de important pentru screeningul bolnavilor, a fost tema abordată de prof. dr. Roxana Nemeș.

Specialistul a reamintit riscurile acestei manevre generatoare de aerosoli în pandemie și criteriile după care trebuie să se ghideze laboratoarele de explorări funcţionale în acceptarea acestor pacienţi potenţiali COVID+.

De asemenea, a conturat aportul telemedicinei, indicaţiile specifice ale unor investigaţii pentru adulţi și copii și potenţialele lor contribuţii per afecţiuni, plecând de la o banală spirometrie și ajungând la testele funcţionale complexe.

Nu au fost neglijate nici patologiile de nișă, precum hipertensiunea pulmonară primitivă. Conf. dr. Claudia Toma a punctat noile clasificări legate de această expresie patognomonică și a adus în discuţie noile scheme terapeutice, mai ales noile linii de medicaţie, cu beneficiile pe supravieţuire, ameliorarea calităţii vieţii etc.

Impactul pandemiei de COVID-19 asupra pacientului cu apnee în somn a fost abordat de prof. dr. Cristian Oancea și dr. Adrian Trusculescu, patologia somnului fiind subdiagnosticată, extrem de costisitoare și, în condiţii pandemice, în suferinţă.

Pe larg au fost dezbătute aspecte legate de riscul de infectare, internările în serviciile de terapie intensivă, folosirea ventilaţiei invazive și non-invazive la acești bolnavi. O discuţie separată s-a axat pe asocierea obezităţii și pe cercurile patogenice care se închid prin contribuţia nu doar a bolii apneice și virale, ci și a comorbidităţilor.

A fost o sesiune reușită, ce a marcat reorientarea în anumite domenii ale Pneumologiei, fie că e vorba de investigaţii de rutină, fie de boli cronice respiratorii, și transferul de expertiză pe o zonă de digitalizare și monitorizare la distanţă a acestor afecţiuni respiratorii necontagioase, cronice, care ţin capul de afiș de decenii.

Citește și: Continuum cardio-reno-metabolic în Diabetul zaharat

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe