Organizația Mondială a Sănătății a dezvoltat un protocol global de laborator pentru măsurarea grăsimilor trans din alimente.
Noul protocol de laborator marca OMS este intitulat „Global protocol for measuring fatty acid profiles of foods with emphasis on monitoring trans fats originated from partially hydrogenated oils” (în traducere, Protocol global pentru măsurarea profilurilor acizilor grași din alimente cu accentul pus pe monitorizarea grăsimilor trans care provin din uleiurile parțial hidrogenate).
Documentul oferă o metodă globală armonizată pentru a măsura grăsimile trans din alimente. Acesta va permite țărilor să evalueze nivelul de acizi grași trans (TFA, adică trans-fatty acids) din lanțul de alimente, pentru a înțelege mai bine sursele-cheie de grăsimi trans din dieta acelor state, precum și pentru a monitoriza complianța sau eficacitatea politicilor implementate pentru a elimina grăsimile trans produse industrial, se arată într-un comunicat de presă al OMS.
Aportul crescut de acizi grași trans sau TFA (>1% din totalul aportului energetic) este asociat cu evenimente din categoria bolii arteriale coronariene și cu mortalitate. Grăsimile trans produse industrial sunt folosite în alimentele prăjite și de patiserie, în gustările pre-ambalate, în anumite uleiuri pentru gătit și grăsimi pentru gătit care sunt folosite în gospodării, în restaurante și în mâncarea stradală.
Eliminarea grăsimilor trans produse industrial din lanțul global de alimente până în anul 2021 este o țintă importantă a programului OMS intitulat 13th General Programme of Work (desfășurat în perioada 2019 – 2023). Astfel, OMS susține țările membre să treacă la acțiune pentru a elimina grăsimile trans produse industrial din lanțul de distribuție național în ceea ce privește alimentele.
„Este important ca țările să poată fi capabile să colecteze date despre nivelurile TFA din alimente, astfel încât să poată informa deciziile de politici publice, să monitorizeze schimbările care au loc de-a lungul timpului și să urmărească complianța cu politicile naționale. Este primul protocol global de laborator, armonizat, și care poate fi adaptat pentru măsurarea nivelurilor de TFA în lanțurile naționale de alimente”, se arată în comunicatul OMS.
În acest an, OMS speră să efectueze workshopuri de informare folosind noul protocol de laborator și să țintească acele regiuni și țări pentru a dezvolta laboratoare ca parte din eforturile de a întări capacitățile naționale de reglementare pentru a accelera acțiunile în eforturile de a elimina grăsimile trans produse industrial.
Documentul poate fi descărcat de la acest link.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe