Potrivit unui raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), virusurile hepatitice provoacă în continuare 3.500 de decese pe zi, o cifră care este în creştere.
OMS a solicitat „acţiuni rapide”, prezentând noile date culese din 187 de ţări. Aceste date arată că numărul estimat al deceselor cauzate de hepatita virală a crescut de la 1,1 milioane în 2019 la 1,3 milioane în 2022.
Din cele 3.500 de decese zilnice înregistrate în întreaga lume, 83% survin din cauza hepatitei B şi 17% din cauza hepatitei C, transmite Agerpres.
Estimările actualizate ale OMS indică faptul că 254 de milioane de persoane trăiau cu hepatita B şi 50 de milioane cu hepatita C în 2022.
În toate regiunile, doar 3% dintre persoanele care trăiesc cu infecţie cronică cu hepatita B au primit un tratament antiviral până la sfârşitul anului 2022. În ceea ce priveşte hepatita C, 20% au primit un tratament curativ.
„Aceste rezultate sunt departe de obiectivele globale de a trata 80% din persoanele care trăiesc cu hepatita cronică B şi C până în 2030”, a afirmat Meg Doherty, directoare a Departamentului pentru HIV, hepatită şi infecţii cu transmitere sexuală (ITS) din cadrul OMS.
În Africa se înregistrează 63% din noile infecţii cu hepatita B, însă doar 18% din nou-născuţii din regiune primesc doza de vaccin împotriva hepatitei B la naştere.
În pofida disponibilităţii unor medicamente generice la preţuri accesibile pentru hepatita virală, numeroase ţări nu reuşesc să şi le procure, precizează OMS.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe