Newsflash
ACTUALITATE Știri

OMS: Statele riscă să rateze termenul limită pentru acordul privind prevenirea pandemiilor

de Magdalena Tănăsescu - ian. 23 2024
OMS: Statele riscă să rateze termenul limită pentru acordul privind prevenirea pandemiilor

Termenul limită pentru un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic privind prevenirea pandemiilor, stabilit inițial pentru luna mai 2024, ar putea fi ratat de statele lumii, afirmă directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Potrivit oficialului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, acest lucru ar reprezenta o lovitură grea pentru generaţiile viitoare.

Noul acord, alături de o serie de actualizări ale regulilor deja existente referitoare la gestionarea pandemiilor au drept scop consolidarea strategiilor de apărare împotriva unor noi patogeni.

 

„Trebuie să precizez că sunt îngrijorat de posibilitatea ca statele membre să nu-şi respecte angajamentul, precum şi pentru alte câteva probleme nerezolvate”, a precizat directorul general al OMS, într-un mesaj adresat cu prilejul şedinţei Comitetului executiv al agenţiei sanitare globale, care a avut loc la Geneva săptămâna aceasta.


Acordul ar trebui să fie adoptat la Adunarea Mondială a Sănătăţii de la Geneva, la sfârşitul lunii mai.

„În opinia mea, ratarea acordului privind pandemiile, precum şi a amendamentelor IHR (Reglementări Sanitare Internaţionale) ar fi o oportunitate ratată pentru care e posibil ca generaţiile viitoare să nu ne ierte”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Agerpres

Printre problemele pe care le acoperă controversatul proiect de acord de 30 de pagini este modul în care vor fi partajate rapid informaţiile despre noii agenţi patogeni, cine produce vaccinuri şi medicamente şi unde şi cum sunt acestea distribuite. Protecţia drepturilor de proprietate cu privire la vaccinuri şi medicamente este de asemenea un punct important.

Ţările bogate au criticat faptul că ar fi obligate să dezvăluie detalii despre finanţarea cercetării şi că producătorii farmaceutici ar trebui să asigure transparenţa în legătură cu preţul produselor.

Chiar dacă tratatul va fi adoptat, acesta ar intra în vigoare doar dacă este ratificat de suficiente ţări şi ar fi valabil doar în acele ţări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe