Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Ce este „Boala x” și ce instituții ar putea fi implicate în abordarea ei

de Florentina Ionescu - apr. 15 2024
Ce este „Boala x” și ce instituții ar putea fi implicate în abordarea ei

„Boala X” este mai degrabă un scenariu ipotetic pentru ca omenirea să se pregătească pentru următoarea pandemie. Dar chiar și ala, experții care au discutat recent despre acest concept spun că „boala X” trebuie luată în serios.

„Boala X” este numele pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) l-a dat unui viitor patogen necunoscut, care are potențialul de a da naștere unei epidemii globale severe. 

„Sunt lucruri care sunt necunoscute, care se pot întâmpla. Și asta este o problemă ce ține de «când», nu de «dacă»”, a spus directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unui panel de experți ce a avut loc la Davos, în ianuarie a.c. 

Dr. Amesh Adalja, MD, de la Johns Hopkins Center for Health Security, a explicat recent că „Boala X” este un concept care se referă la un patogen pandemic care nu a fost caracterizat încă. Scopul este de a încuraja gândirea proactivă cu privire la patogenii care ar putea cauza în viitor o altă pandemie. Boala X – sau numele ei – reprezintă un mod de a-i face pe oameni să gândească mai departe, astfel încât să nu se rezume doar la o listă de patogeni anteriori care au determinat o pandemie. 

După cum explică dr. Amesh Adalja într-un interviu, există mulți patogeni care pot cauza o pandemie și care nu au fost încă întâlniți la oameni. Aceștia provin adeseori din familii virale, cu anumite caracteristici care le dau tendința de a deveni patogeni pandemici. 

Conceptul de „Boală X” le permite oamenilor de știință să lucreze în mod proactiv în cazul acestor familii virale, să înceapă să se gândească mai mult la modul în care sunt acestea transmise și la modul în care afectează corpul uman, la ce tip de răspunsuri imune sunt importante. Toate aceste întrebări pot fi puse cu mult timp înainte, iar încercarea de a găsi răspunsuri la ele ne crește reziliența, deoarece oamenii de știință nu așteaptă ca ceva să fie mai întâi etichetat și caracterizat ca fiind patogen pandemic – și mai degrabă vor începe să lucreze asupra unui viitor patogen necunoscut, punându-și numeroase întrebări despre acesta. 

Ce caracteristici atribuie cercetătorii Bolii X? 

Există cu siguranță caracteristici care vor fi probabile – nu orice patogen poate cauza o pandemie, explică specialistul de la Johns Hopkins Center for Health Security. În general, câteva aspecte trebuie să fie prezente. Pe de o parte, cel mai probabil se va răspândi pe calea aerului, prin respirație, deoarece acest lucru este mai eficient în cazul unui patogen. Cel mai probabil va fi un virus, nu o bacterie, nu o ciupercă. 

„Cel mai probabil ar putea fi ceva ce se transmite de la o specie de animale la om. Sau ar putea fi un patogen de la oameni care să dezvolte noi caracteristici sau care să își schimbe caracteristicile genetice într-un fel care să îl facă mai puternic pentru a cauza o pandemie”, arată dr. Amesh Adalja. 

Când și unde ar putea să ia naștere Boala X? 

Ar putea să apară chiar acum. Și ar putea să apară oriunde. 

„Oamenii s-ar gândi imediat la zone precum Asia și Africa, acolo unde există multe interacțiuni între oameni și animale, acestea putând fiind zone posibile. Dar ultima pandemie de dinainte de COVID-19 – pandemia din 2009 de H1N1 – a avut originea în Mexic, care nu era considerat un punct vital. Trebuie să fim deschiși la faptul că boala x ar putea să vină din orice loc unde se află oameni, din orice loc unde se află animale, ceea ce reprezintă, practic, întregul glob pământesc”, spune specialistul de la Johns Hopkins Center for Health Security. 

Întrebat ce fel de instituții ar trebui să fie implicate în modul în care ne pregătim pentru o eventuală nouă pandemie cauzată de „Boala X”, specialistul a spus că în mare parte vor fi implicate Organizația Mondială a Sănătății, CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite), ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor), Health Security Agency din Marea Britanie, precum și alte instituții. 


Notă autor:

Sursa foto: imagine concept realizată cu inteligența artificială (IA), 15 aprilie 2024, 1:39 PM

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe