Newsflash
Știri

Prof. dr. Alexandru Rafila: „Compensarea vaccinurilor va încuraja vaccinarea”

de Florentina Ionescu - apr. 27 2020
Prof. dr. Alexandru Rafila: „Compensarea vaccinurilor va încuraja vaccinarea”

În opinia președintelui Societății Române de Microbiologie (SRM), prof. dr. Alexandru Rafila, legea vaccinării ar rezolva încă o problemă legată de finanțarea Programului Național de Vaccinare.

Invitat vineri, 24 aprilie, la o dezbatere publică desfășurată în mediul online pentru a marca Săptămâna Mondială a Imunizării, profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a amintit că prin compensarea vaccinurilor va fi încurajată vaccinarea.

Alexandru Rafila

„În momentul de față, vaccinurile sunt gratuite pentru toți copiii din România în cadrul Programului Național de Vaccinare. Având în vedere însă prioritățile de sănătate publică, este evident că sunt multe alte categorii de persoane care ar trebui să beneficieze de vaccin” a declarat prof. dr. Alexandru Rafila în cadrul dezbaterii online moderată de DCMedical.

Potrivit acestuia, exemple de categorii de persoane adulte care ar trebui să beneficieze de vaccinuri sunt:

  • fetele în vârstă de 18-20 de ani care ar trebui să poată beneficia de vaccinul HPV,
  • adulții care ar trebui să beneficieze o dată la 10 ani de vaccinul DTP (diftero-tetanic-pertussis),
  • totodată, persoanele vârstnice cu afecțiuni pulmonare cronice, care ar trebui să poată beneficia de vaccinul pneumococic.

„Toate aceste vaccinuri trebuie compensate printr-un mecanism similar cu medicamentele care sunt compensate. Însă vaccinurile nu pot fi evaluate la fel ca un medicament – aici discutăm despre produse biologice care au rol profilactic. La acestea nu măsurăm eficacitatea terapeutică, ci măsurăm eficacitatea în ceea ce privește prevenirea bolilor în sistemul de sănătate publică. Compensarea vaccinurilor cred că este, de asemenea, unul dintre elementele care va încuraja vaccinarea, în general, și atitudinea pozitivă pentru vaccinare”, a subliniat președintele SRM vineri.

Acesta a amintit că în unele țări din Uniunea Europeană, vaccinurile sunt compensate și foarte multe categorii de vârste beneficiază de ele:

„Nu discutăm despre nivelul de compensare – acest lucru îl poate stabili Casa Națională de Asigurări de Sănătate, discut despre un principiu, și acesta trebuie, cu siguranță, implementat și în țara noastră”.

Citește și: Prof. dr. Alexandru Rafila: părintele trebuie să aibă o responsabilitate a vaccinării copilului


Notă autor:

Sursa foto: Facebook

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe