Newsflash
ACTUALITATE Știri

România va putea accesa finanțări pentru creșterea ratelor de vaccinare împotriva HPV

de Florentina Ionescu - mar. 4 2024
România va putea accesa finanțări pentru creșterea ratelor de vaccinare împotriva HPV

Țara noastră va putea accesa finanțări totale în valoare de 20 de milioane de euro, puse la dispoziția țărilor membre de Comisia Europeană pentru a susține creșterea ratelor de vaccinare împotriva HPV.

În contextul eforturilor comune derulate la nivelul Uniunii Europene de a consolida măsurile de prevenție a cancerelor prevenibile prin vaccinare, Comisia Europeană a anunțat lansarea „Acțiunii Comune privind Cancerele Prevenibile prin Vaccinare”. 

Prin această acțiune va aloca finanțări totale în valoare de 20 de milioane de euro. Programul va putea fi accesat începând cu luna iulie a acestui an și vizează inițiative care să susțină creșterea ratelor de vaccinare împotriva HPV, consolidarea sistemelor de monitorizare a vaccinării și implementarea registrelor de cancer și screening, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Obiectiv esențial al Planului European de Combatere a Cancerului 

Acțiunea este menită să contribuie la realizarea unui obiectiv esențial din Planului European de Combatere a Cancerului: eliminarea cancerului de col uterin prin vaccinarea împotriva HPV a cel puțin 90% din populația țintă de fete din UE și creșterea semnificativă a ratei de vaccinare a băieților până în 2030. 

Conform estimărilor, infecția cu HPV cauzează aproximativ 5% din totalul cazurilor de cancer la nivel mondial și aproximativ 2,5% din totalul cazurilor de cancer din Europa. Se estimează că infecția cu HPV este responsabilă pentru aproximativ 53.000 de cazuri de cancer, anual, în cele 31 de țări europene și 87.000 de cazuri de cancer la nivelul întregii regiuni europene a Organizației Mondiale a Sănătății.

Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului consideră că HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer în lume. Cea mai comună afecțiune oncologică asociată infecției cu HPV este cancerul de col uterin, însă virusul este implicat și în determinismul cancerelor, mult mai rar întâlnite, ale organelor genitale masculine sau feminine (penis, vagin, vulvă) și al cancerelor anale, precum și pentru unele cancere din sfera ORL (cancere ale capului și gâtului). 

România – pe primul loc în UE în ceea ce privește povara cancerului de col uterin 

Din păcate, țara noastră își menține prima poziția în rândul statelor din Uniunea Europeană, în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin cancerul de col uterin. Practic 1:9 cazuri noi și 1:7,5 decese de cancer de col uterin înregistrate în UE27 provin din România. În fiecare an, aproape 3.400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin și circa 1.800 femei își pierd viața din cauza acestei maladii. O maladie care poate fi prevenită prin vaccinarea anti-HPV. Conform GLOBOCAN, cancerul de col uterin este  al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din țara noastră. 

La nivelul Uniunii Europene, în 2022, cancerul de col uterin a reprezentat al treilea cel mai des întâlnit cancer în rândul femeilor din categoria de vârstă activă, 15 – 49 de ani. Rata de incidență standardizată în funcție de vârstă a cancerului de col uterin a variat considerabil în țările UE în 2022, pornind de la 5,2 cazuri la 100.000 de locuitori de sex feminin în Malta și ajungând la 32,6 cazuri la 100.000 de locuitori de sex feminin în România. 

Reducerea poverii cancerului de col uterin se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, prin programe de vaccinare sustenabile, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin programe de screening organizate pe baze populaționale consolidate și prin asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice. 

Derulată la scară largă, vaccinarea anti-HPV oferă protecție împotriva formelor invazive de cancer cauzate de infecția cu HPV, impactul programelor de vaccinare anti-HPV în prevenirea cancerelor cauzate de HPV fiind dovedit și semnificativ. Un studiu recent derulat în țările nordice a demonstrat eficacitatea de 100% a vaccinării anti-HPV în prevenirea cancerului de col uterin, în rândul femeilor tinere, urmărite pe o perioadă de 14 ani. 

Statusul vaccinării anti-HPV în România

România a înregistrat progrese considerabile în ceea ce privește îmbunătățirea accesului la vaccinarea anti-HPV. Astfel, începând cu luna decembrie 2023, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV se poate face în regim compensat, astfel: 100% pentru fete și băieți cu vârsta între 11 și 18 ani, pe baza unei reţete compensate eliberată de medici de toate specialitățile, aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate; 50% pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani, pe baza unei reţete compensate eliberată de medici de toate specialitățile, aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate. 

Deși gradul de acceptare a vaccinării înregistrează o o tendință favorabilă în Romania ultimilor ani, iar accesul a fost optimizat, rata de vaccinare anti-HPV în țara noastră rămâne la un nivel suboptim raportat la țintele propuse în Planul Național pentru Prevenirea și Combaterea Cancerului (30% în anul 2025 și 40% în anul 2030) și Planul European de Combatere a Cancerului, plan menit să susțină eliminarea cancerelor cauzate de infecția cu HPV prin creșterea ratelor de vaccinare anti-HPV până la 90%, creșterea ratelor de screening și îmbunătățirea accesului timpuriu la tratament. 

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Infecției cu HPV, salutăm demersurile făcute de Comisia Europeană și Parlamentul European, dar și de Guvernul României pentru a îmbunătăți accesul la vaccinarea anti-HPV, ca instrument esențial în controlul cancerului de col uterin, mai ales în contextul în care povara acestei boli este nepermis de mare în țara noastră. Este imperativ ca România, prin liderii săi, să acorde atenția cuvenită acțiunilor care pot contribui în mod concret la o mai bună prevenție a cancerului de col. Creșterea ratelor de vaccinare, în concordanță cu țintele din Planul Național pentru Prevenirea și Combaterea Cancerului și alinierea României la obiectivele din Planul European pentru Combaterea Cancerului ar crea un adăpost solid, astfel încât cancerele cauzate de infecția cu HPV să nu mai reprezinte o amenințare din viitorul copiilor noștri”, a declarat profesorul Radu Vlădăreanu, președintele Societății Române de Human Papillomavirus - SR-HPV, membră a Acțiunii HPV România. 

Măsuri recomandate de Comisia Europeană pentru creșterea acoperirii vaccinale împotriva HPV: 

Având în vedere discrepanțele dintre statele membre în ceea ce privește acoperirea vaccinală împotriva infecțiilor cu HPV, multe state având rate de vaccinare cu mult sub 50 % împotriva HPV în cazul fetelor, datele disponibile pentru băieți și adulți tineri fiind limitate, existând totodată și o lipsă semnificativă de date privind ratele de vaccinare împotriva HPV, Comisia Europeană a prezentat, la 31 ianuarie 2024, o serie de recomandări având rolul de a sprijini statele membre în eforturile lor de prevenire a cancerelor asociate infecției cu HPV, prin creșterea ratelor de vaccinare împotriva HPV: 

  • Asigurarea gratuită / rambursarea integrală a vaccinării anti-HPV pentru grupele populaționale pentru care este recomandată vaccinarea; 
  • Asigurarea unui acces facil la vaccinare;
  • Integrarea imunizării în strategiile de control pentru cancer în cadrul Planurilor Naționale de Combatere a Cancerului;
  • Consolidarea eforturilor de comunicare către publicul larg;
  • Îmbunătățirea monitorizării și raportării cu privire la acoperirea vaccinală, pentru a identifica domeniile în care ar putea fi necesară abordarea lacunelor; astfel se solicită statelor membre armonizarea datelor, interoperabilitatea și dezvoltarea sporită a sistemelor naționale de date privind imunizarea.
  • Stabilirea unui obiectiv concret pentru vaccinarea împotriva HPV a băieților;
  • Instituirea unor registre electronice de vaccinare robuste;
  • Schimbul de bune practici cu alte state membre pentru a îmbunătăți eforturile naționale.

Dashboard dedicat al ECDC 

Recomandările Comisiei adresează importanța unor sisteme robuste de monitorizare a derulării programelor de vaccinare, ca instrument esențial în vederea asigurării trasabilității progresului către atingerea obiectivelor prevăzute în Planul Național pentru Combaterea Cancerului și Planul European de Combatere a Cancerului. 

În acest sens, Raportul pledează pentru un rol extins al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) în monitorizarea regulată a vaccinării împotriva HPV la nivelul UE. 

Astfel, până la sfârșitul anului 2024, Comisia intenționează să solicite ECDC să afișeze datele naționale disponibile privind ratele de acoperire vaccinală împotriva HPV în statele membre ale UE într-un dashboard dedicat, împreună cu metodologiile naționale de monitorizare și obiectivele și țintele care trebuie îndeplinite. 

Datele expuse mai sus, coroborate cu datele de incidență, prevalență și mortalitate asociate infecției cu HPV și cancerului de col uterin în România, relevă nevoia dezvoltării unei strategii sustenabile și coerente de prevenție a infecției cu HPV care să contracareze barierele ce țin de nivelul de literație în sănătate al populației și funcționarea sistemului de sănătate național.

Provocările cronice ce stau în fața unui control substanțial mai eficace al malignităților pentru care există soluții de sănătate publică, așa cum este cazul cancerelor asociate infecției cu Papilomavirusul uman (HPV), necesită a fi abordate cu prioritate pentru a maximiza salvarea unui număr cât mai mare de vieți într-un interval de timp cât mai scurt. 

Acțiunea HPV România, proiect pilot al European Cancer Organization, sprijină organizațiile și instituțiile naționale să se mobilizeze și să colaboreze pentru a implementa politici menite să crească rata vaccinării împotriva HPV, screeningul și acoperirea informațională. O gamă largă de organizații s-au unit în cadrul acestei noi campanii (www.europeancancer.org/hpv/impact/hpv-romania). Aceștia au convenit asupra unei acțiuni derulate pe trei fronturi: 

• Vaccinarea de rutină împotriva HPV, neutră din punct de vedere al sexului, pentru toate persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, cu o rată de absorbție de 90% până în 2030.

• Un program național de screening pentru cancerul de col uterin la nivelul întregii populații, bazat pe testarea HPV și care să includă autoeșantionarea ca opțiune pentru grupurile greu accesibile și pentru alte grupuri, cu 70% dintre femei testate până la vârsta de 35 de ani și din nou până la 45 de ani, care să fie realizat până în 2030.

• Campanie susținută de educație publică care să promoveze conștientizarea, vaccinarea și depistarea HPV. 


Notă autor:

Referințe bibliografice:
ANNEX to the Commission Implementing Decision on the financing of the Programme for the Union’s action in the field of health (‘EU4Health Programme’) and the adoption of the work programme for 2024, C(2023) 8524 final (2023) European Commission. pp 15-18. Available at: https://health.
ec.europa.eu/system/files/2023-12/funding_c_2023_8524_annex1_en.pdf [Data accesării: 02/2024]
De Martel C, Ferlay J, Franceschi S, et al. 2012. “Global burden of cancers attributable to infections in 2008: A review and syntheticanalysis“. Lancet Oncology 2012; 13(6):607-615. Available at:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22575588; Data accesării: 6 mai 2022
EU Science Hub. 2020 Cancer incidence and mortality in EU-27 countries. https://ec.europa.eu/jrc/en/news/2020-cancer-incidence-and-mortality-eu-27-countries; Data accesării: 6 mai 2022
Hartwig S, St Guily JL, Dominiak-Felden G, et al. Estimation of the overall burden of cancers, precancerous lesions, and genital warts attributable to 9-valent HPV vaccine types in women and men in Europe. Infectious Agents and Cancer 2017;12:19. doi: 10.1186/s13027-017-0129-6.; data accesării: 6 mai 2022
de Martel C, Plummer M, Vignat Jet al. Worldwide burden of cancer attributable to HPV by site, country and HPV type. International Journal of Cancer 2017;141(4):664-670. doi: 10.1002/ijc.30716; data accesării: 6 mai 2022
AACR CANCER PROGRESS REPORT 2014. http://cancerprogressreport.org/2014/Documents/AACR_CPR_2014.pdf
The Global Cancer Observatory, GLOBOCAN 2020, accesibil la https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf. Data accesării: 6 octombrie 2021
https://ecis.jrc.ec.europa.eu/explorer.php?$0-0$1-RO$2-All$4-1,2$3-All$6-0,85$5-2022,2022$7-7$CEstByCancer$X0_8-3$CEstRelativeCanc$X1_8-3$X1_9-AE27$CEstBySexByCancer$X2_8-3$X2_-1-1
Tapio Luostarinen, Dan Apter3, Joakim Dillner2, Tiina Eriksson4, Katja Harjula, Kari Natunen4, Jorma Paavonen5,
Eero Pukkala, Matti Lehtinen, „Vaccination protects against invasive HPV-associated cancers” – International Journal of cancer, 2017
Jiayao Lei, Ph.D., Alexander Ploner, Ph.D., K. Miriam Elfström, Ph.D., Jiangrong Wang, „HPV Vaccination and the Risk of Invasive Cervical Cancer”, N Engl J Med 2020, accesibili la https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1917338#:~:text=A%20study%20involving%20passive
%20follow,100%25%20(95%25%20CI%2C ; data accesării: 26 mai 2022
Monika Hampl , Peter Hillemanns , Matthias Jentschke, „Extended indication for HPV vaccination: who can benefit?”, 2022; disponibil la: https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/a-1378-7098 ; data accesării 30 mai 2022
Kjaer SK, Nygård M, Sundström K, Dillner J, Tryggvadottir L, Munk C, et al. Final analysis of a 14-year long-term follow-up study of the effectiveness and immunogenicity of the quadrivalent human papillomavirus vaccine in women from four nordic countries. EClinicalMedicine. 2020;23:100401.
Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 1082/29.XI.2023, protocolul terapeutic corespunzător poziției nr. 355 cod (J07BM03): DCI VACCIN PAPILOMAVIRUS.
Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului
https://ec.europa.eu/health/system/files/2022-02/eu_cancer-plan_en_0.pdf; data accesării: 20 februrie 2024

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe