Newsflash
ACTUALITATE Știri

Epidemie de rujeolă în România

de Magdalena Tănăsescu - dec. 6 2023
Epidemie de rujeolă în România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Potrivit unui comunicat remis redacției, în acest moment se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. 

„Există o creștere îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și un număr mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase ale copiilor infectați. Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații”, se menționează în comunicat.

Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare. 

„Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, Institutul Naţional de Sănătate Publică a raportat un număr de 1.855 de cazuri confirmate cu rujeolă în România, pentru perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2023. Dintre acestea, 213 s-au înregistrat doar în Bucureşti.

În săptămâna 24 - 30 noiembrie s-au raportat la nivel naţional 192 de cazuri de rujeolă, dintre acestea 59 fiind în Bucureşti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe