Newsflash
OPINII

Perspective optimiste pentru sistemul de sănătate românesc

de Dr. farm. Speranța Prada - mar. 3 2023
Perspective optimiste pentru sistemul de sănătate românesc

Aproape de finalul Ciclului II de evaluare/acreditare a unităţilor sanitare, progresele sunt vizibile la toate nivelurile. Instituţiile au făcut tot posibilul pentru a obţine punctaje ridicate, consumul de antibiotice a scăzut, iar gestiunea medicaţiei este complet informatizată.

        Ciclul II de evaluare/acreditare se apropie de final, trecând prin perioada de pandemie care a perturbat atât planificarea anuală, cât și întreg ciclul de evaluare.

        Unităţile evaluate au dovedit o evoluţie favorabilă comparativ cu Ciclul I, o preocupare sporită în obţinerea unor punctaje ridicate pentru a mări încrederea beneficiarilor acestor servicii. Beneficiile standardizării într-o unitate din sănătate sunt vizibile pe fiecare palier evaluat.

        Analiza activităţii farmaciilor, unităţi distincte într-un spital, având și propria legislaţie specifică, a relevat faptul că toate au încadraţi cel puţin doi farmaciști – o prevedere a Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). Astfel, pe toată perioada de funcţionare a farmaciei, activitatea se desfășoară doar sub supravegherea farmacistului. Gestiunea medicaţiei este informatizată complet și în acest mod se poate urmări cu exactitate traseul parcurs de un medicament de la intrarea în unitatea sanitară până la consumatorul final – pacientul.

        Consumul de antibiotice a scăzut considerabil, prin aceasta evitându-se creșterea rezistenţei la antibiotice, dar au fost eficientizate și circuitele medicamentelor neutilizate, prevenindu-se pierderi financiare.

        Obiectivele propuse și atinse prin standardizare cresc încrederea populaţiei în sistemul sanitar. Evaluarea ANMCS efectuată la finalul anului 2022 de experţi internaţionali a confirmat implicarea tuturor în creșterea calităţii serviciilor de sănătate, dar și a siguranţei pacienţilor, activitatea acesteia fiind recunoscută cu grad înalt de apreciere.

Să ne reamintim misiunea ANMCS

        ANMCS, conform Legii nr. 185/2017, este o instituţie publică având personalitate juridică, ce funcţionează în subordinea Guvernului și sub coordonarea prim-ministrului. Ea face parte din administraţia publică centrală în domeniul managementului calităţii în sănătate și este independentă faţă de părţile interesate.

ANMCS reprezintă autoritatea de standardizare și evaluare imparţială a serviciilor de sănătate, de acreditare și monitorizare a unităţilor sanitare din România. Are ca scop asigurarea și îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate, cât și a siguranţei pacientului, prin standardizarea și evaluarea serviciilor de sănătate și acreditarea unităţilor.

        ANMCS are ca scop să evalueze toate unităţile sanitare, să formeze personal cu atribuţii în procesul de management al calităţii, să promoveze conceptul de management al calităţii în sănătate și al siguranţei pacientului, să elaboreze o metodologie de identificare, raportare și monitorizare a efectelor adverse asociate asistenţei medicale. Pentru atingerea acestui scop, instituţia cooptează în conducerea și în structura sa specialiști implicaţi direct sau beneficiari ai sistemului de sănătate. Evaluatorii sunt formaţi și provin dintre persoanele care cunosc legislaţia, organizarea, dar și desfășurarea activităţilor din unităţile evaluate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe