Newsflash
ACTUALITATE Interviuri

Eleonora-Florica Cîmpan: „Acreditarea nu este doar despre documente”

Eleonora-Florica Cîmpan: „Acreditarea nu este doar despre documente”

De profesie asistent medical generalist și licențiată în Radiologie, Eleonora-Florica Cîmpan este printre primii evaluatori de servicii de sănătate.

Încă din anul 2010,  Eleonora-Florica Cîmpan a făcut parte din comisiile care evaluează spitalele în vederea acreditării. În calitate de evaluator activ ANMCS, ne descrie care sunt beneficiile acreditării spitalelor.  

Cum s-au îmbunătățit calitatea serviciilor de sănătate și siguranța pacientului odată cu acreditarea?

Cea mai vizibilă creștere s-a înregistrat în infrastructură: reabilitări, amenajări și dotări care au îmbunătățit confortul și siguranța pacienților. De asemenea, spitalele și-au reglementat activitățile, ceea ce a dus la o mai bună organizare și instruire a personalului.

Din prisma evaluatorului de spital, ce schimbări s-au produs în unitățile evaluate?

La început, verificam doar existența reglementărilor. Ulterior, a fost necesar ca spitalele să demonstreze că aceste reglementări sunt implementate, analizate și îmbunătățite. Evaluările au devenit mai detaliate, ceea ce a forțat spitalele să trateze procesul cu seriozitate.

Înțeleg cei implicați beneficiul acreditării unei unități sanitare?

Unii înțeleg, alții mai puțin. Încă există percepția că ANMCS este doar o autoritate de control. Managementul spitalelor trebuie să realizeze că acreditarea nu este doar despre documente, ci despre implementarea reală a proceselor descrise în acestea. În general, acolo unde managementul a priceput că de ANMCS nu „scapi” cu niște hârtii și o spoială pe pereți înainte de vizita de evaluare, lucrurile s-au mișcat în direcția bună. Mai este, însă, foarte mult de lucru. Personal, consider că profesionalizarea managementului spitalelor la toate nivelurile trebuie să se intensifice.

Schimbările prin ochii pacientului

Dincolo de evaluator, sunteți și pacient. Ați observat îmbunătățiri ?

Eu mă consider și în timpul evaluării pacient sau un reprezentant bine informat al pacientului. Astfel, trecând toate cerințele standardelor prin ochii pacientului, nu am cum greși. Infrastructura și confortul s-au îmbunătățit vizibil, iar sistemele de informare și programare online sunt mult mai bine puse la punct. Ar fi util să se colecteze mai multe date de la pacienții externați pentru o perspectivă mai obiectivă.

Sunt standarde sau indicatori din procedura de evaluare care ar trebui actualizați?

Consider că nu este necesară schimbarea standardelor, ci perfecționarea modului de validare. Indicatorii trebuie să fie mai relevanți pentru managementul real, nu doar pentru raportări formale.

Activitate susținută

Ce presupune munca unui evaluator?

Sunt evaluator din momentul zero al acestei activități. Nu te naști evaluator, nici nu poți deveni peste noapte. Ca să devii un evaluator bun e nevoie de ani de experiență. Aceasta pe lângă studiu și perfecționare continuă. După formarea inițială, la fiecare trei ani, evaluatorii parcurg un curs de perfecționare și susțin un examen de recertificare, pe care eu îl consider unul dintre cele mai grele din România. Două treimi dintre evaluatori nu reușesc să obțină nota 7.

Cum vedeți viitorul acreditării spitalelor și implementarea managementului sănătății?

Acreditarea și managementul calității trebuie să continue și să se extindă la toți furnizorii de servicii medicale. Rolul evaluatorului trebuie să evolueze spre specializare și integritate, fiind un factor esențial în procesul de îmbunătățire a sistemului de sănătate 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe