Newsflash
OPINII

Acreditarea medicilor și a blogurilor de sănătate

Acreditarea medicilor și a blogurilor de sănătate

Instituţiile și organizaţiile din multe ţări, care au ca scop evaluarea și acreditarea serviciilor de sănătate oferite de spitale, policlinici sau cabinete medicale, au și alte tipuri de certificări.

anmcs

Haute Autorité de Santé (HAS), în Franţa, se ocupă, printre multe alte activităţi, și de programul de acreditare a medicilor și a echipelor medicale. Potrivit site-ului oficial al HAS, acreditarea este un program voluntar de îmbunătăţire a calităţii și siguranţei îngrijirii. El este dedicat medicilor și echipelor medicale care vizează îmbunătăţirea calităţii practicilor profesionale și, mai ales, reducerea numărului de evenimente adverse asociate asistenţei medicale.

Aproximativ 8.200 de medici francezi din 16 specialităţi medicale sunt activi în procesul de acreditare al HAS. Dintre aceștia, 29% lucrează în echipă. Totodată, 300 de echipe medicale sunt active în procesul de acreditare. Trebuie menţionat că specialităţile Pneumologie intervenţională, Oftalmologie și Resuscitare medicală nu fac în prezent parte din sistemul de acreditare din Franţa.

În urma participării în acest program de acreditare, 141.500 de evenimente adverse asociate asistenţei medicale au fost analizate, acceptate și înregistrate în baza de date, inclusiv 8.100 în 2021.

Acreditări speciale în Spania

Agenţia pentru Calitatea Sănătăţii (ACSA) din Sevilla este un alt organism de certificare a calităţii pentru organizaţiile de sănătate și servicii sociale din regiunea Andaluzia, precum și pentru profesioniștii din domeniul medical. Ba mai mult, ACSA a derulat un program de certificare a site-urilor și a blogurilor de sănătate, cu caracter universal.

Programul s-a adresat entităţilor publice sau private interesate să acrediteze site-urile cu conţinut bazat pe informaţii medicale. Potrivit ACSA, în perioada în care programul respectiv a funcţionat, au fost acreditate pentru o perioadă de cinci ani 15 site-uri și bloguri de sănătate și 23 de aplicaţii pentru sănătate. Dintre acestea, nouă erau aplicaţii mobile pentru asistenţa medicală.

În România trebuie schimbată mentalitatea

Încă din 2015, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) din România dorește să schimbe mentalitatea în sistemul medical, punând accentul pe calitatea serviciilor medicale și pe siguranţa pacientului. Până în prezent, în cel de-al doilea ciclu de acreditare, 313 spitale au fost încadrate într-una din cele șase categorii de acreditare. Spitalele evaluate sunt din toată ţara, atât unităţi publice, cât și private. Cea de-a șasea categorie de acreditare pentru spitale în cel de-al doilea ciclu înseamnă neacreditat.

În decursul anului 2023, ANMCS va demara și procesul de evaluare în vederea acreditării furnizorilor de servicii de sănătate în regim ambulatoriu din România.

Obţinerea acreditării confirmă faptul că o unitate medicală dispune de resursele și competenţele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale. Astfel, pacientul va avea mai multă încredere de a se adresa unei unităţi medicale acreditate, prin prisma unei informări corecte asupra problemelor de sănătate, a posibilităţii unităţilor sanitare de a le trata și asupra asigurării continuităţii îngrijirii medicale până la însănătoșire.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe