Newsflash
OPINII

Pacienţii și calitatea în sănătate

de Ștefan Răduț - mar. 17 2023
Pacienţii și calitatea în sănătate

Calitatea în asistenţa medicală este, cu siguranţă, în interesul beneficiarului și al profesioniștilor. Dar cum ajungem la ea și, mai important, cum o păstrăm?

pacientii

Conceptul major care stă la baza îmbunătăţirii calităţii în asistenţa medicală este acela de a pune nevoile și așteptările pacientului pe primul loc. Adică, să existe o cultură a siguranţei, calităţii și transparenţei atunci când ne referim la îngrijirea pacienţilor. Îmbunătăţirea calităţii în asistenţa medicală înseamnă furnizarea de servicii medicale bazate pe dovezi pentru cei care au nevoie de ele, evitarea vătămării persoanelor cărora le este destinată îngrijirea și oferirea de îngrijiri care răspund preferinţelor, nevoilor și valorilor individuale ale oamenilor.

Ca reprezentant al Coaliţiei Organizaţiilor de Pacienţi cu Afecţiuni Cronice (COPAC) îmi doresc servicii medicale de calitate pentru pacienţii din România, dar înţeleg că acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte. Este nevoie să ne implicăm cu toţii pentru a avea un sistem de sănătate care oferă servicii de înaltă calitate.

Profesioniștii din sănătate au nevoie să înţeleagă standardele de calitate propuse de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) și să le aplice pe tot parcursul anului, nu doar în momentul în care se apropie vizita de acreditare a unităţii sanitare. Este vital ca aceștia să fie încurajaţi să scoată ce este băgat „sub preș” în fiecare spital, să fie stimulaţi în a raporta infecţii intraspitalicești sau evenimente adverse actului medical. Pe site-ul ANMCS există un formular prin care se pot semnala astfel de evenimente, atât de pacienţi, cât și de profesioniști.

De asemenea, este extrem de important ca pacienţii să înţeleagă că trebuie respectate toate regulile dintr-un spital. De exemplu, programul de vizită. O vizită în afara programului poate afecta inclusiv asistenţa medicală pe care o primește persoana pe care noi o vizităm.

Regulile trebuie respectate de toată lumea

Totodată, trebuie să învăţăm că regulile trebuie respectate de ambele părţi. Dacă aducem în discuţie șpaga și dorinţa de a nu se practica în spitale, în primul rând, noi, pacienţii, nu ar trebui să o mai oferim. Avem credinţa că, dacă dăm un plic cu bani medicului, acesta ne va trata mai bine.

Dacă un medic ne tratează în funcţie de grosimea plicului, atunci nu este medicul la care ne dorim să ne tratăm. Normal ar fi ca, în timp, acesta să rămână fără pacienţi. Mi-ar plăcea să înţelegem că fenomenul șpăgii este ţinut în viaţă atât de cel care oferă, cât și de cel care primește, iar darea de mită este pedepsită conform prevederilor legale în vigoare.

Stă în puterea noastră să îmbunătăţim lucrurile din sistemul sanitar. Avem premise favorabile și avem oameni în sistem care încep să înţeleagă din ce în ce mai bine importanţa serviciilor medicale de calitate. ANMCS este instituţia care încurajează creșterea calităţii și schimbarea viziunii și a mentalităţilor, ea fiind, totodată, singurul for în conducerea căruia se află și reprezentanţi ai pacienţilor. Iar acest lucru spune multe. Cu siguranţă suntem pe drumul cel bun și, deși mai avem multe de învăţat, este important să fim pregătiţi pentru schimbare și să ne aducem fiecare contribuţia.

Ștefan Răduț este coordonator proiecte COPAC, membru în Colegiul Director ANMCS

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe