Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Și totuși, ce facem cu medicii antivacciniști?

Viața Medicală
Dr. Gabriel DIACONU vineri, 8 octombrie 2021

Întrebarea n-ar trebui să fie retorică. Și nu ar trebui să facă referire doar la anti-vaxxerism, ci la toţi cei din corpul profesional care diseminează bazaconii cu iz știinţific.

shutterstock_1952065819Piscina și lanţul lor trofic sunt mult mai largi, de la absolvenţi de medicină doar cu numele care devin „vraci” ori „tămăduitori”, iar calitatea de medic e acolo doar ca să le dea o legitimitate, până la doctori care ies din matricea lor profesională și, public, dau sfaturi medicale fără acoperire profesională.

Mai sunt unii care cu o mână se dau medici, dar cu cealaltă fac prozelitism religios. Dintre aceia care folosesc și încurajează folosirea în scop terapeutic a unor tehnici sau remedii dovedite că nu au efect benefic; ba chiar, în unele situaţii, pot agrava starea bolnavului.

Ce caută ei în corpul medical? N-au decât să vindece prin credinţă în orice altă configuraţie democratică, dar să lase medicina doctorilor!
Dezbaterea rămâne încă la nivelul opiniilor contrare, iar Colegiul Medicilor, prin departamentul lui juridic, se prevalează de faptul că, dacă nu există „plângeri”, nu se poate autosesiza.

Mai mult, conformaţia actuală a legii sănătăţii tratează cu lejeritate abaterea etică ori deontologică și n-o vede aprioric drept motiv să suspenzi dreptul de liberă practică al persoanei.

Nu mai vorbesc de faptul că o diplomă de absolvire a Facultăţii de Medicină nu poate fi retrasă doar pentru că după aceea persoana a luat-o pe cărări și, din doctor, s-a transformat în guru.

Nu pandemia de COVID ar trebui să fie testul de turnesol al probităţii noastre profesionale. Dar aici suntem și prin asta trecem. Oricât de minoritare, vocile anti-medicale tocmai din interiorul comunităţii noastre de practici devin vectori ulteriori de propagandă și, la limită, de ură și dispreţ.

Sub umbrela relativei impunităţi, și insistând că e „libertatea lor de expresie”, acești oameni speculează vulnerabilită­ţile în organizarea, funcţionarea dar și statutul legal al Colegiului, rămas tributar ideilor de început, post-decembriste, despre cum se auto-organizează și auto-reglementează profesia medicală.

Este vremea reformei profunde la nivelul Colegiului Medicilor din România, una care să separe grâul de neghină. Altfel nu ne vom putea înălţa. Corb la corb nu-și scoate ochii, cine ridică primul sabia sau invidia medicorum pessima sunt, în contextul actual, doar artificii de discurs.

Ne trebuie revendicată onoarea noastră de corp profesional, cu asociaţii profesionale autentice, în faţa pacienţilor noștri.

Citește și: Când social media îmbolnăvește

Etichete: anti-vaccinare vaccinare covid fake news Colegiul Medicilor

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.