Newsflash
Internaționale

Răspuns imun diferit la pacienţii cu long-COVID

de Dr. Mariana MINEA - mai 12 2023
Răspuns imun diferit la pacienţii cu long-COVID

Rezultatele unui studiu publicat recent în BMC Infectious Disease arată că persoanele care au dezvoltat long-COVID răspund diferit la vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

Autorii studiului estimează că această particularitate a răspunsului lor imun ar putea fi responsabilă și de simptomele long-COVID.  

Studiul a comparat 245 de persoane care au avut long-COVID cu 86 de angajaţi din sănătate care s-au recuperat după COVID-19 fără să dezvolte simptome pe termen lung. Ambele grupuri nu fuseseră vaccinate anterior începerii studiului. După ce au primit prima doză, cele două grupuri au prezentat răspunsuri imune similare. Însă după opt săptămâni, titrurile de anticorpi din grupul care dezvoltase long-COVID rămăseseră înalte, comparativ cu cele ale grupului fără long-COVID. În plus, grupul cu long-COVID a dezvoltat și un nivel crescut susţinut al anticorpilor împotriva fragmentelor replicante ale virusului.

        „Teoretic, producerea unor astfel de anticorpi la titruri înalte poate însemna că aceste persoane sunt mai protejate de infecţie. Trebuie să verificăm dacă răspunsul imun accentuat corespunde gravităţii sau numărului de simptome asociate long-COVID”, a declarat dr. Catherine Le, codirector al programului de recuperare post-COVID al Centrului Medical Cedars-Sinai din California, unde a fost desfășurat studiul.

        În cadrul studiului, long-COVID a fost definit ca prezenţa simptomelor induse de infecţia cu SARS-CoV-2 pentru un timp mai îndelungat de 12 săptămâni. Simptomele cele mai frecvente din acest sindrom sunt oboseala, dispneea și alterarea funcţiei cerebrale, manifestată prin „brain fog” (confuzie) și probleme de memorie. 


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/991316

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe