Newsflash
Internaționale

OMS: Noi recomandări privind vaccinarea anti-COVID

de Dr. Mariana MINEA - apr. 7 2023
OMS: Noi recomandări privind vaccinarea anti-COVID

Grupul consultativ strategic de experţi în imunizare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (SAGE) a revizuit recomandările privind vaccinarea împotriva COVID-19, pentru a ţine cont de impactul variantei Omicron și de faptul că populaţia a dobândit deja o imunitate în urma vaccinării sau trecerii prin boală.

covid copy

Noile recomandări subliniază încă o dată importanţa vaccinării celor aflaţi la risc înalt și împart populaţia în trei grupuri din punctul de vedere al priorităţii de vaccinare. Sunt luate în calcul atât riscul persoanelor din aceste grupuri de a dezvolta o boală gravă sau de a deceda în cazul infectării cu SARS-CoV-2, precum și raţiuni de tip cost-eficienţă.

Grupul cu prioritate ridicată include vârstnicii, adulţii cu comorbidităţi semnificative (de exemplu, diabet și boli cardiovasculare), persoanele cu afecţiuni imunosupresoare (de pildă, persoanele care trăiesc cu HIV și cei care au primit un transplant), inclusiv copiii cu vârsta de cel puţin 6 luni; femeile însărcinate și cadrele medicale din prima linie. Pentru ei, SAGE recomandă un booster suplimentar la 6 luni sau la 12 luni de la ultima doză, distanţa fiind influenţată de factori precum vârsta și patologiile care afectează imunitatea.

Toate recomandările privind vaccinarea anti-COVID se referă la scenariul epidemiologic prezent, astfel că boosterul suplimentar nu trebuie privit ca fiind o recomandare pentru a primi un booster anual.

Grupul cu prioritate medie include adulţii sănătoși, de obicei cu vârsta sub 50-60 de ani, fără comorbidităţi, și copiii și adolescenţii cu comorbidităţi. În cazul acestora SAGE recomandă administrarea primei serii de vaccin, cu două doze, și a primului booster. Deși boosterul suplimentar este considerat sigur pentru acest grup, SAGE nu îl recomandă de rutină, ţinând cont de efectele relativ scăzute pentru sănătatea publică în cazul acestor persoane.

Grupul cu prioritate mică include copiii și adolescenţii sănătoși cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 17 ani. Vaccinarea primară și boosterul sunt sigure și eficiente pentru copii și adolescenţi. Totuși, ţinând cont de povara mică a bolii la această grupă, SAGE recomandă ţărilor ca pentru vaccinare să își bazeze decizia pe factori de context, precum povara bolii, cost-eficienţa și alte priorităţi privind sănătatea și costurile de oportunitate. Impactul asupra sănătăţii publice al vaccinării copiilor și adolescenţilor sănătoși este mult mai mic decât beneficiile stabilite ale vaccinurilor esenţiale pentru copii, cum ar fi cel pneumococic conjugat.

Un studiu francez arată că boosterul bivalent nu pune riscuri mai mari pentru sănătate decât boosterul monovalent.

 


Notă autor:

https://www.who.int/news/item/28-03-2023-sage-updates-covid-19-vaccination-guidance

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2302134

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe