Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Salvați sufletele noastre!

Viața Medicală
Dr. Gabriel DIACONU vineri, 18 septembrie 2020

Salvaţi sufletele noastre! Salvaţi sufletele voastre! Și, dacă tot salvaţi, poate o să ne hotărâm curând ce-o fi aceea un suflet, și dacă există, la ce bun să fie salvat.

        Marele pericol, după luni de pandemie, e cât de răsuflată, dezumflată, măcănească a ajuns conversaţia medicală pe marginea  SARS-CoV-2. Ne-am dus pe falia apocalipsei și, odată cu mișcarea în masă de salvat omenirea de la prăpăd, ne-am trezit în faţa unei noi lumi, care pare că nu se supune, contrar a ce ne spunea nouă fantezia, bunelor recomandări medicale.

        Lasă ce-a fost primăvara unei pandemii. Să vezi cum e toamna, dar mai ales cum vine iarna. Acum, de fapt, e momentul de vlagă și de întărire a spiritului. Acum e momentul de caracter, de personalitate, de maturitate al comunităţilor și breslelor. Acum, de fapt, se vor deosebi doctorii de copii și vizionarii de obtuzi. Pentru că, de fapt, nu carnagiul e problema, cât păstrarea, în furtuna prin care trecem, a acelor valori fundamentale care ne ghidează și ne oferă menire.

Salvaţi sufletele noastre! Salvaţi sufletele voastre! Cum facem asta? N-o putem face prin propagandă simplificată, mitraliera mesajelor oficiale către popor, și adoptarea unor lozinci deja goale de miez. O putem face prin construcţie, prin spirit și prin dedicare. Fiecare medic la fiecare pacient, fiecare spital la fiecare comunitate. Nu suntem separaţi în tot acest efort. Și nu suntem cu nimic mai presus de poliţiști, educatori, dar și de oameni din administraţie, din servicii publice ori din industria ospitalităţii (sic!). Depindem unii de alţii. E un singur lanţ. Un singur lanţ uman care să ne scoată la liman.

Scriu aceste gânduri „la cald”, în timp ce mă îndrept spre consultaţii. În primăvară virusul era un zvon și o statistică. Astăzi virusul e ceva care i s-a întâmplat mătușii unei colege, profesorului meu care s-a și prăpădit. Se apropie. Și e o chestiune de câteva luni, posibil că va fi în bătătură. Nu îl putem alunga. Nu-l putem nici primi cu braţele deschise. Dar, ce ironie să folosesc chiar eu acest cuvânt, îl putem zădărnici. Îi putem face viaţa și transmiterea mai grele.

Curaj! Curaj în zilele care vin. Și nu pentru altceva decât sufletele noastre. Sufletele voastre. Sufletele lor.

Foto: Pixabay

Etichete: toamna pandemie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.