Newsflash
OPINII

A început finalul pandemiei

de Dr. Valentin PANTEA - apr. 7 2023
A început finalul pandemiei

Am prins căderea comunismului, schimbarea Papei aflat încă în funcţie, încercarea de restauraţie a lui Putin, apariţia AI. Am trăit o pandemie similară gripei spaniole. Oare ce ne mai aduce viitorul?

image-from-rawpixel-id-6527147-jpeg
Foto: Rawpixel

Deja pandemia a devenit un reper temporal de referinţă, deja povestim întâmplări de „dinainte de pandemie”. Sigur, în curând vom vorbi și despre „după pandemie” – și există experţi care cred că deja s-ar putea înlocui „starea de pandemie” cu noţiunea de „endemie”.

Aceștia își susţin opinia prin faptul că sistemele medicale nu mai sunt copleșite de cazuri grave, nu mai apar vârfuri semnificative ale îmbolnăvirilor de COVID, coronavirusul nu mai are puterea de a genera noi variante agresive, supravegherea genomică a virusului în apele uzate nu mai relevă date ameninţătoare și avem deja o imunitate foarte mare a populaţiei (obţinută fie prin trecerea prin boală, fie în urma vaccinării).

Conform acestor experţi, „virusul și tiparele sale sunt previzibile și constante în regiunile desemnate”, iar îmbolnăvirile actuale produse de COVID sunt similare altor pandemii, precum cea de obezitate, boli cardiovasculare, gripă, TBC etc. Motiv pentru care „epidemie de COVID” ar fi termenul cel mai potrivit.

Pandemie sau endemie?

Există experţi care încă nu sunt de acord cu declararea endemiei de COVID, întrucât nu se poate spune că îmbolnăvirile sunt limitate la anumite zone geografice, nu se știe exact ce se întâmplă în China, avem multe cazuri de COVID nedeclarate.

Ca atare, crește numărul de tineri fără imunitate (nu au imunitate naturală și refuză să se vaccineze). Ca urmare, încă am mai putea avea surprize neplăcute și nu e momentul să lăsăm garda jos.

Ambele tabere sunt de acord că, și dacă îl numim „endemic”, virusul e grav și încă exercită o mare presiune asupra sistemelor de sănătate, că încă mai avem cazuri de COVID, că încă mai avem de suferit din cauza acestui virus.

Deocamdată nu există o declaraţie oficială din partea autorităţilor medicale, pentru că, de regulă, acestea vor să evite surprizele neplăcute și nu vor să se grăbească dând veștile bune, pentru a nu se face ulterior de râs.

În SUA, președintele Joe Biden, după ce a prelungit de mai multe ori termenul-limită, a anunţat că în 11 mai 2023 se va sfârși starea de urgenţă COVID în SUA (starea de urgenţă a permis milioanelor de oameni să primească gratuit teste, vaccinuri și tratamente pentru COVID).

Între timp, Italia a decis ca, începând cu luna noiembrie 2022, să reintegreze profesioniștii din domeniul sănătăţii care nu au fost vaccinaţi împotriva COVID. La fel s-a întâmplat și în Grecia începând cu 1 ianuarie 2023, în ciuda opoziţiei ministrului Sănătăţii, Thanos Plevris.

În Franţa există încă dispute aprige pe acest subiect: opoziţia cere imperios reprimirea personalului medical nevaccinat în spitale și cabinete medicale, în timp ce guvernul și autorităţile medicale naţionale se opun.

Academia Medicală Franceză își susţinea opţiunea, afirmând că „reintegrarea profesioniștilor din domeniul sănătăţii nevaccinaţi în cadrul echipei sanitare ar compromite climatul de încredere și coeziune care trebuie să existe între membrii ei și cu pacienţii” și „ar pune în pericol pacienţii fragili”. Deocamdată în Franţa s-a aprobat doar sfârșitul obligaţiei de vaccinare a personalului medical împotriva COVID.

Urmează să vedem ce ne aduce viitorul. Să sperăm că nu vom avea surprize neplăcute.

Citiți și: „Trebuie să”… sau principiul dominoului

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe