Newsflash
ACTUALITATE Știri

Bebelușii născuți în timpul pandemiei de COVID-19 au dificultăți mari în procesul de comunicare

de Magdalena Tănăsescu - iul. 19 2023
Bebelușii născuți în timpul pandemiei de COVID-19 au dificultăți mari în procesul de comunicare

Pandemia a avut un efect negativ asupra bebelușilor născuți în perioada martie 2020 – decembrie 2022, acești copii având abilități de comunicare mai slabe decât cei aduși pe lume înainte de apariția COVID-19.

Studiul realizat de cercetătorii de la Colegiul Regal al Chirurgilor din Irlanda (RCSI) s-a concentrat pe bebelușii născuți în primele trei luni de izolare, care au fost comparați cu un grup similar de bebeluși născuți înainte de pandemie.

În studiu au fost implicate 354 de familii și copiii lor, experții descoperind că, la șase luni, o medie de doar trei persoane au sărutat bebelușii, inclusiv părinții lor, ceea ce indică faptul că cei mici au cunoscut foarte puține rude sau prieteni de familie.

„Am vrut să înțelegem cum era viața pentru bebelușii născuți în timpul pandemiei și ce ar putea însemna aceasta pentru sănătatea și dezvoltarea lor generală”, a declarat Susan Byrne, lector superior la RCSI. 

Potrivit acesteia, atunci când părinții au fost întrebați cum s-au simțit să crească un copil în timpul izolării, au folosit frecvent cuvinte precum „singurătate” și „izolare”. Pe de altă parte, s-a constatat că timpul petrecut în familie și legăturile s-au extins.

Bebelușii născuți în timpul pandemiei au auzit probabil mai puține cuvinte pentru că nu ieșeau din case, iar acest lucru ar fi putut duce la scorurile lor de comunicare ușor mai mici în comparație cu cele ale copiilor născuți mai devreme. Cu toate acestea, pentru alte abilități, precum cele motorii sau capacitatea de rezolvare a problemelor, cercetătorii nu au descoperit vreo scădere generală a performanței.

Experții speră să extindă studiul și să urmărească bebelușii până când aceștia vor începe școala la vârsta de cinci ani.

„Restricțiile COVID s-au încheiat cu destul de mult timp în urmă, iar bebelușii fac deja activități normale, se întâlnesc cu alți oameni, se joacă în grupuri. Sperăm, așadar, că minusurile se vor rezolva până la vârsta de cinci ani, dar trebuie să aflăm în mod concludent dacă acesta va fi într-adevăr cazul”, a mai spus Susan Byrne. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe