Newsflash
OPINII

Deturnarea clientelei

de Drd. Rareș Voroneanu - iun. 17 2022
Deturnarea clientelei

Poate medicul care pleacă de la o clinică și își deschide un cabinet propriu să fie acuzat de concurenţă neloială? Răspunsul poate fi dificil de dat, întrucât trebuie analizate mai multe chestiuni.

pt voroneanuSpitalele private ori cabinetele medicale funcţionează, de multe ori, cu medici specializaţi pe anumite terapii. Ele angajează personal medical pentru a furniza servicii din sfera sănătăţii celor aflaţi în nevoie. Așa s-a ajuns și la situaţia în care anumite instituţii medicale private nu pot funcţiona decât cu ajutorul unor medici care au dobândit suficientă experienţă pentru desfășurarea anumitor tratamente, pacienţii apelând la instituţia respectivă pentru simplul fapt că X este un medic renumit în tratarea problemei lor de sănătate.

Angajaţii acestora au o serie de restricţii chiar și după ce și-au încheiat raporturile de muncă cu unitatea respectivă. Legea nr. 117/2015 stabilește faptul că persoanele care săvârșesc acte de concurenţă neloială pot fi sancţionate cu amendă, cuantumul acesteia fiind cuprins între 5.000 și 10.000 de lei. Potrivit art. 2 alin. (1) din această lege, constituie concurenţă neloială „practicile comerciale ale întreprinderii care contravin uzanţelor cinstite și principiului general al bunei-credinţe și care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă”.

În mod firesc, ne punem întrebarea: poate medicul care pleacă de la o clinică și își deschide un cabinet propriu să fie acuzat de concurenţă neloială? Răspunsul poate fi dificil de dat, întrucât trebuie analizate mai multe chestiuni: dacă atrage chiar clienţii pe care i-a avut la fosta clinică, dacă medicul răspândește informaţii false în legătură cu serviciile ori produsele locului în care acesta și-a desfășurat activitatea, dacă se folosește de anumite practici comerciale ce contravin uzanţelor cinstite ori principiului bunei-credinţe, scopul acestora fiind acela de a aduce prejudicii „concurenţilor” aflaţi pe piaţă.

Mai mult decât atât, persoanele care pot fi acuzate de concurenţă neloială nu sunt obligatoriu foștii angajaţi, ci poate fi vorba și despre un medic încă angajat. Și totuși, ce poate face un angajator? Poate apela la Consiliul Concurenţei, care este autoritatea desemnată de lege, pe teritoriul ţării noastre, să aplice amenzi în situaţia în care constată nereguli în privinţa concurenţei neloiale. În plus, instanţa de judecată poate chiar și să interzică desfășurarea activităţii ce reprezintă acte de concurenţă neloială, dar acest lucru trebuie cerut de persoana care a fost prejudiciată.

Citiți și: Standardele de acreditare a spitalelor, la a treia ediţie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe