Newsflash
Știri

Laboratoarele de analize medicale, sub lupa Consiliului Concurenței

de Florentina Ionescu - feb. 8 2023
Laboratoarele de analize medicale, sub lupa Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor de evaluare externă a calității pentru laboratoarele de analize medicale.

Specialiștii din cadrul Consiliului Concurenței au declanșat o investigație privind o posibilă încălcare a normelor de concurență de către Asociația de Acreditare din România – RENAR pe piața serviciilor de evaluare externă a calității/furnizării de scheme de încercări de competență pentru laboratoarele de analize medicale care au încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției. 

analize de sange

Consiliul Director al RENAR a adoptat, în mai 2021, o procedură privind utilizarea în acreditare a încercărilor de competenţă şi a comparărilor interlaboratoare, prin care transpune politicile internaționale în domeniu (International Laboratory Accreditation Cooperation - ILAC/EA), armonizând procesul de acreditare cu legislația națională și practica internațională.

Documentul prevede, însă, că, în cadrul procedurii de acreditare a laboratoarelor de analize medicale sunt recunoscute doar schemele de încercări de competență realizate de furnizori acreditați de către RENAR sau de organisme de acreditare semnatare ale acordurilor internaționale atât a EA (1) - MLA (2), cât și a ILAC (3) MRA (4).

Potrivit rezoluțiilor ILAC MRA, fiecare semnatar recunoaște acreditarea unui alt organism de evaluare a conformității, semnatar al unuia dintre acorduri. Ca urmare, impunerea obținerii, de către entitățile care nu sunt acreditate RENAR, a unei acreditării din partea altor organisme semnatare cumulativ a celor două acorduri internaționale (EA-MLA și ILAC MRA), echivalează cu instituirea unei bariere posibil excesive la intrarea pe piața serviciilor de evaluare externă a calității/furnizarea de scheme de încercări de competență pentru laboratoarele de analize medicale care au încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate.

RENAR este semnatar al celor două acorduri internaționale ILAC MRA și nu numai al EA MLA.

„Comportamentul RENAR poate conduce la reducerea semnificativă a ofertei de servicii de control extern de calitate/scheme de încercări de competență pentru laboratoarele medicale și, astfel, la restricționarea concurenței pe o piață cu foarte puțini competitori, o piață de oligopol, crescând astfel riscul de posibile coluziuni”, se arată în comunicatul de presă.

Referințe: 

1. EA - European Cooperation for Accreditation.

2. MLA - Multilateral Agreement.

3. ILAC - International Laboratory Accreditation Cooperation.

4. MRA - Mutual Recognition Arrangement.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe