Newsflash
Internaționale

OMS: peste jumătate din populaţia lumii nu are acces la servicii esenţiale pentru sănătate

de Dr. Mariana MINEA - sept. 29 2023
OMS: peste jumătate din populaţia lumii nu are acces la servicii esenţiale pentru sănătate

Acoperirea cu servicii esenţiale pentru sănătate a stagnat în perioada pandemiei, arată cel mai recent raport de monitorizare globală, publicat de OMS și World Bank.

Anunţat în preambulul celei de-a 78-a Adunări Generale a Naţiunilor Unite, raportul demonstrează că mai mult de jumătate din populaţia planetei nu are acces la astfel de servicii. În plus, două miliarde de persoane se confruntă cu dificultăţi financiare atunci când sunt nevoite să plătească din buzunar serviciile și produsele medicale necesare.

„Pandemia de COVID-19 ne-a reamintit că societăţile și economiile sănătoase depind de oameni sănătoși. Faptul că atât de multe persoane nu pot beneficia de servicii esenţiale pentru sănătate, de calitate și accesibile pune în pericol nu doar sănătatea, ci și stabilitatea acestor comunităţi, societăţi și economii”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). „Avem nevoie urgent de voinţă politică mai puternică, de investiţii mai agresive în sănătate și de o schimbare decisivă pentru a transforma sistemele de sănătate bazate pe asistenţă medicală primară”, a adăugat acesta.

Deși acoperirea cu servicii de sănătate s-a îmbunătăţit de la începutul secolului, acest progres a încetinit începând cu 2015, iar perioada 2019-2021 a însemnat o adevărată stagnare. De asemenea, au existat diferenţe între specialităţi, mai arată raportul. În timp ce serviciile medicale destinate bolilor infecţioase s-au îmbunătăţit începând cu anul 2000, prea puţin s-a făcut în ce privește acoperirea cu servicii de sănătate pentru bolile netransmisibile și pentru sănătatea reproducerii, a mamelor și a nou-născuţilor.

Mai mult de 10% din bugetul familiei

Cheltuielile catastrofice pentru sănătate, definite ca acele cheltuieli ce depășesc 10% din bugetul familiei, continuă să crească. Peste un miliard de persoane (aproape 14% din populaţia lumii) se confruntă cu astfel de cheltuieli majore pentru bugetele lor.

Planul privind acoperirea globală pentru sănătate până în 2030 impune investiţii substanţiale în sectorul public și acţiuni accelerate din partea guvernelor și partenerilor acestora pe direcţii ce vizează dezvoltarea. Acţiunile-cheie includ o reorientare radicală a sistemelor de sănătate către o abordare care să prioritizeze medicina primară, promovarea echităţii privind acccesul la servicii de sănătate, protecţia financiară și investiţia în sisteme robuste de informaţii din domeniul sănătăţii.


Notă autor:

https://www.who.int/news/item/18-09-2023-billions-left-behind-on-the-path-to-universal-health-coverage

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe