Newsflash
ACTUALITATE OPINII

Normalitate patologică

de Dr. Valentin PANTEA - iul. 14 2023
Normalitate patologică

Am tot scris despre sistemele online românești care mai mult nu funcţionează. Din păcate, cu toate că am crezut că le-am cam văzut pe toate, subiectul respectiv mă surprinde în continuare.

Recent, m-am înscris într-un program de screening organizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică și, după muncă, urma să emit și factura pentru plata activităţii.  Numai că e neapărat să scriu o factură electronică (o e-factură pe site-ul ANAF). Așa că parcurg pas cu pas cele trei pagini de instrucţiuni pentru această sarcină. 

La primul pas trebuia să intru pe un link al ANAF și să completez câmpurile din formatul facturii cu datele cerute: datele vânzătorului, datele cumpărătorului și obiectul tranzacţiei, menţionând că tranzacţia se face fără TVA, întrucât e vorba de un proiect european.

Din păcate, trebuie să recunosc că nu m-am descurcat de unul singur, cu toate că scriu lunar una-două facturi în formate diferite către CAS și DSP. Așa că sun un prieten despre care știu că are experienţă cu astfel de facturi și-l rog să mă ducă de mânuţă, pas cu pas, prin formatul e-facturii, ca să-mi pot scrie și eu factura. Și parcurgem de două-trei ori factura electronică pentru a o completa exact cum trebuie. Ca să înţelegeţi mai bine stricteţea completării facturii electronice, menţionez doar că la un moment dat trebuia scris exact „SECTOR5”, întrucât în niciun caz formatul facturii nu accepta alte variante (Sector5, SECTOR 5 etc.). Cu ajutorul prietenului, în 15-20 de minute ajung la final și obţin factura în format xml.

Din păcate însă, finalul este încă departe. Acum trebuie să intru pe un alt link al ANAF, ca să transform fișierul xml în format PDF. Operaţiunea asta e simplă, noroc că mai aveam și eu un pic de antrenament în altfel de convertiri, iar site-ul ANAF funcţionează perfect. Și, în sfârșit, ajung la ultimul pas al facturii electronice: să-mi încarc factura PDF pe un alt link al ANAF în SPV-ul meu (Spaţiul Privat Virtual), acolo unde de fapt ANAF este înștiinţată de factura emisă de mine și de banii pe care urmează să-i încasez pentru munca depusă.

Și după atâta tevatura electronică, voi printa factura PDF, o voi semna olograf și parafa și o voi trimite prin Poștă la INSP.

Am vorbit și cu alţi colegi înscriși în programul respectiv și majoritatea au spus că au avut nevoie de ajutor pentru a parcurge etapele respective. Calea actuală poate părea o activitate ușoară, dar după o zi de muncă la cabinet e totuși mai greu de scris fără cusur o astfel de factură. 

De ce nu simplificăm lucrurile? 

Acum stau și mă întreb: de ce nu există un site integrativ al ANAF pe care să poţi face cursiv toţi cei trei pași? De ce am fost nevoit să intru pe trei site-uri diferite ale ANAF? De ce sistemul nu poate asimila și variante gen Sector5, SECTOR 5 etc.? Oare nu era mai simplu ca pornind din SPV-ul meu, cel care-mi știe deja datele personale, să pot completa datele cumpărătorului și informaţiile necesare pentru factură (câte servicii medicale am acordat și cât costă aceste servicii) și dintr-un singur click să se transforme totul într-un PDF final, care să se încarce automat în contul meu? Dacă site-urile de vânzări online pot face un astfel de program, cred că nici pentru Guvernul României nu ar trebui să fie ceva complicat sau imposibil de realizat...

SIUI invalid

Revenind puţin în domeniul medical, voi menţiona ceea ce știm cu toţii: iarăși SIUI a fost mai mult defect decât funcţional... De regulă, eu intru seara de-acasă pe softul din cabinet și-mi finalizez electronic ziua de muncă. Din păcate, săptămâna trecută au fost seri în care SIUI nu mi-a permis acest lucru. Mai mult, s-a întâmplat ca seara să validez toate serviciile medicale, iar a doua zi de dimineaţa să constat că majoritatea erau invalidate, urmând să le revalidez în seara următoare (pentru că în timpul zilei sistemul nu funcţiona). 

Mai grav e că au fost colegi medici de familie sau specialiști în contract cu CAS care nu au prins o fereastră funcţională pentru a putea raporta în primele șase zile ale lunii la CAS serviciile efectuate. Pot să vă spun că până și personalul din CAS este exasperat de modul de (ne)funcţionare a SIUI.

Nu mă voi opri aici

După cum scriam și altădată, nici sistemul online pentru APIA nu funcţionează mai bine. Ce au în comun toate aceste sisteme online? S-au plătit mulţi bani din buget, din banii noștri, ai contribuabililor, și s-au realizat niște sisteme online care funcţionează cu greu la un nivel bazal. Programatorii cu experienţă spun că la nivelul de funcţionare a acestor sisteme nu se justifică banii alocaţi din buget. 

Dar hai să încheiem cu optimism: personal, am fost plăcut surprins să constat cât de util a fost pentru mine, ca medic, acest program de screening realizat cu fonduri europene. Am primit la cabinet un electrocardiograf cu care am reușit să realizez multe înregistrări EKG și cu care am descoperit câteva cazuri cu extrasistole ventriculare, pe care le-am trimis cardiologului. Mi-am confirmat cazurile cu FiA sau HVS. Am descoperit multe cazuri cu dislipidemie (pe care le bănuiam, dar nu le puteam dovedi medical pentru că pacienţii mei nu sunt prea dornici să meargă la oraș pentru analize medicale) și chiar câteva cazuri de (pre)diabet, pe care le-am trimis la diabetologie. 

Cu această experienţă medicală pozitivă, mă voi mai înscrie și la alte proiecte similare când voi avea această oportunitate. Și poate că voi putea să-mi ajut și eu colegii în emiterea unei e-facturi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe