Reevaluarea precoce, în primele șase luni, a leziunilor evaluate la mamografie ca probabil benigne, cu scor BI-RADS 3 (Breast Imaging Reporting and Data System), permite depistarea neoplaziei de sân în majoritatea cazurilor, confirmă un studiu publicat în Radiology*.
Urmărirea pacientelor cu leziuni la limita semnificaţiei se face prin repetarea mamografiei la 6, 12 și 24 de luni, biopsia nefiind recomandată, ţinând cont că rata malignităţii în cazul acestor leziuni este sub 2%.
Pentru a evalua eficienţa acestui sistem de examinare, cercetătorii americani îndrumaţi de dr. W.A. Berg de la University of Pittsburgh School of Medicine au examinat datele obţinute de la 43.000 de femei cu leziuni evaluate iniţial BI-RADS 3. Dintre acestea, 810 (1,86%) au fost diagnosticate cu neoplazie mamară, majoritatea (57,8%) în primele șase luni de la evaluarea iniţială, restul ulterior. O treime dintre femeile diagnosticate precoce se aflau în stadiul de carcinom ductal
in situ.
Dintre pacientele rămase în urmărire, aproape jumătate (45,7%) au fost reevaluate ca scor BI-RADS 1 sau 2 după șase luni, urmând ca aproape toate pacientele (83,2%) să aibă mamografia normală la 24 de luni. Doar 7,8% dintre paciente au rămas în urmărire după doi ani de la evaluarea iniţială. Rata malignităţii la pacientele cu mamografie normală la reevalure, după un diagnostic iniţial de leziune probabil benignă, a fost mai ridicată decât la grupul de control cu mamografie normală de la evaluarea iniţială, dar mai scăzută decât în rândul celor care au rămas în urmărire cu BI-RADS 3.
Acest studiu reiterează necesitatea reevaluării precoce a pacientelor cu leziuni mamografice de semnificaţie incertă, urmărirea periodică putând fi necesară până la doi ani pentru a diagnostica precoce majoritatea neoplaziilor mamare. O menţiune specială privește femeile tinere care tind să aibă o complianţă mai redusă la screening decât cele peste 70 de ani.
*https://bit.ly/2XUwyzg
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe