Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets

TA din buricele degetelor

de Florentina Ionescu - aug. 4 2023
TA din buricele degetelor

Graţie unui accesoriu extrem de ieftin, care poate fi atașat la telefoanele inteligente, măsurarea tensiunii arteriale (TA) ar putea deveni mult mai accesibilă pacienţilor.

Inginerii de la University of California San Diego au dezvoltat un prototip de clamă ce ajută la măsurarea TA cu ajutorul telefonului mobil. Clama este simplă, deloc costisitoare și utilizează camera foto și lanterna din dotarea telefonului smart pentru a monitoriza TA chiar din vârful degetului utilizatorului. Clama funcţionează împreună cu o aplicaţie specială de mobil și în prezent costul ei de fabricaţie este de doar 80 de cenţi.

Cercetătorii estimează că, în viitor, costul clamei care se atașează la telefon ar putea să scadă la 10 cenţi pe bucată. Tehnologia de la baza acestui prototip a fost publicată în 29 mai a.c. în jurnalul Scientific Reports. 

Datorită acestui accesoriu, monitorizarea tensiunii arteriale ar deveni mai accesibilă pentru persoanele din comunităţile sărace. De asemenea, de această metodă ar putea beneficia și vârstnicii, și femeile gravide, și acele persoane care vor să aibă un bun management al hipertensiunii arteriale.


Sursă:
https://today.ucsd.edu/story/super-low-cost-smartphone-attachment-brings-blood-pressure-monitoring-to-your-fingertips


Notă autor:

Foto: Digital Health Lab UC San Diego

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe