Newsflash
Internaționale

Vaccinurile împotriva COVID-19: de la zero la 11,2 miliarde de doze

de Florentina Ionescu - dec. 20 2021
Vaccinurile împotriva COVID-19: de la zero la 11,2 miliarde de doze

O trecere în revistă a ultimului an arată cum a evoluat producția de vaccinuri împotriva COVID-19, de la zero doze la peste 11 miliarde de doze în 12 luni.

Cei de la Statista.com au realizat un infografic, amintind astfel de evoluția vaccinurilor împotriva COVID-19.

evolutie productie vaccinuri covid-19

Pe măsură ce lumea se confruntă în prezent cu valul generat de varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 și se derulează campanii pentru vaccinarea cu doza booster, aprovizionarea cu vaccinuri a revenit din nou în centrul atenției în multe țări de pe glob,

Faptul că vaccinurile sunt încă disponibile în număr mic în multe zone de pe glob, arată cei de la Statista, spune mult mai multe despre distribuție și despre starea pandemiei după aproape doi ani de la debut decât spune despre capacitățile de producție la nivel global.

Niciodată până acum un vaccin nu a fost dezvoltat, încercat, testat și fabricat mai repede decât au fost vaccinurile împotriva COVID-19. Și odată ce vaccinurile anti-COVID au fost aprobate la nivel global, producția lor la scară largă a devenit un moment istoric.

Potrivit informațiilor furnizate de Airfinity și date publicității de Biotechnology Innovation Organization (BIO), Developing Countries Vaccine Manufacturers’ Network (DCVMN), și de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations (IFPMA), peste 11 miliarde de doze de vaccin vor fi produse până la sfârșitul acestui an, iar aceleași surse arată că doar producția pentru luna decembrie va atinge aproape 1,5 miliarde de doze.

Dacă producția continuă în ritmul actual, în total 19,8 miliarde de doze de vaccin ar putea fi produse până la finalul primei jumătăți a anului 2022, lucru care este echivalentul a 2,5 doze de vaccin pentru fiecare persoană din lume.

Distribuția vaccinurilor trebuie regândită

Luând în considerare aceste cifre, în prezent este chiar mai important ca autoritățile să regândească distribuirea vaccinurilor la nivel global în anul 2022, pentru a se reduce astfel inechitățile în privința accesului la vaccinul COVID-19.

„Suntem pregătiți să continuăm să inovăm în lumina noilor variante ale virusului, și să perseverăm în eforturile noastre de a produce mai multe doze, dar tragem un semnal de alarmă pentru un angajament mai mare și pentru urgența de a îndepărta barierele care împiedică vaccinurile să ajungă în mâna oamenilor”, a declarat Thomas Cueni, director general al IFPMA, subliniind astfel distribuirea inegală a vaccinurilor pentru COVID-19.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe