Se pare că persoanele care au prezentat efecte adverse sistemice după administrarea vaccinului împotriva SARS-CoV-2 (febră, frisoane, dureri musculare etc.) au înregistrat un titru mai mare al anticorpilor.
Noi dovezi știinţifice apar în ceea ce privește protecţia oferită de vaccinurile împotriva COVID-19. Un studiu publicat în JAMA Network Open arată că simptomele sistemice post-vaccinare au fost asociate cu un titru mai mare de anticorpi împotriva SARS-CoV-2, comparativ cu efectele adverse de tipul durerii sau eritemului de la locul injectării.
Studiul care a analizat legătura dintre efectele adverse și eficacitatea vaccinurilor a fost efectuat la Universităţile Columbia din New York, Vermont și Boston. Rezultatele cercetării reprezintă o asigurare suplimentară pentru persoanele care au reacţii post-vaccinare că acestea semnalează eficacitatea vaccinului.
În ciuda faptului că anumite persoane pot avea simptome minore sau pot fi asimptomatice post-vaccinare, vaccinul stimulează răspunsul imun. Toţi participanţii la studiu au avut un răspuns imun după schema completă de vaccinare, fie că au utilizat vaccin produs de Pfizer-BioNTech, fie de Moderna.
Cercetătorii au analizat datele a 928 de adulţi care au completat formularul de raportare a simptomelor post-vaccinarea cu Pfizer-BioNTech sau Moderna și care și-au dozat titrul anticorpilor după vaccinare. Majoritatea erau adulţi, albi, cu o vârstă medie de 65 de ani. Rezultatele au arătat că 446 (48%) din totalul participanţilor au raportat simptomatologie sistemică după vaccinare, în timp ce 12% au raportat simptome locale, iar 40% nu au raportat simptome.
Reactivitatea anticorpilor a fost observată la 99% dintre participanţii cu simptome sistemice, la 99% dintre cei cu simptome locale și la 98% din cei fără simptome. Titrurile anticorpilor au fost mai mari la persoanele care au raportat simptomatologie sistemică. De-a lungul timpului, au existat speculaţii conform cărora pacienţii care au avut mai mult de o reacţie la un vaccin au și o reacţie semnificativă a sistemului imun, iar specialiștii consideră că datele studiului susţin acest lucru.
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2797552
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe