Persoanele neeligibile pentru a primi vaccinul împotriva COVID-19 prin NHS ar trebui să aibă posibilitatea să și-l cumpere din farmacii, spun specialiștii din Marea Britanie.
Recomandarea lor vine în contextul discuţiilor despre ceea ce se așteaptă a fi un nou val de COVID toamna aceasta.
Numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere în Marea Britanie, iar guvernul a anunţat că vaccinarea anti-COVID va acoperi toamna aceasta o parte mai mică a populaţiei decât au făcut-o precedentele campanii. Prof. Adam Finn, membru al Comitetului pentru Vaccinare și Imunizare din această ţară, consideră că persoanele care nu se încadrează în criterii – de vârstă și de comorbidităţi –, dar care totuși doresc să se vaccineze împotriva COVID-19, ar trebui să o poată face contra cost. Unii angajatori ar putea dori să le ofere angajaţilor vaccinul, spune el, așa cum procedează cu cel gripal.
Statele Unite ar putea introduce această probabilitate din toamnă, vaccinul produs de Moderna fiind așteptat să coste
aproximativ 130 de dolari, iar cel produs de Pfizer – între 110 și 130 de dolari.
„Acceptăm în fiecare an că persoanele care nu au risc mare de complicaţii grave pot avea acces la un vaccin gripal, de ce ar trebui să fie diferit pentru vaccinul împotriva COVID? Poate că vaccinul nu oferă protecţie importantă împotriva infecţiei pentru aceste persoane, dar va ajuta la prevenirea răspândirii virusului. În plus, va proteja împotriva dezvoltării de long-COVID”, a explicat și Lawrence Young, virusolog la Universitatea din Warwick.
La 17 august, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) adăuga toate variantele descendente ale XBB.1.5. purtătoare ale mutaţiei F456L pe lista variantelor de interes ale virusului SARS-CoV-2. Mutaţia F456L pare să le confere o transmisibilitate mai mare.
Indicatorii epidemiologici semnalează o creștere a transmiterii SARS-CoV-2 la nivelul ţărilor europene. Până acum, aceasta nu este însoţită de o creștere a numărului de spitalizări sau de o presiune mai mare asupra sistemelor de sănătate. De asemenea, este improbabil că variantele purtătoare de F456L vor fi asociate cu o creștere a severităţii bolii sau cu o reducere a eficienţei vaccinului în prevenirea formelor grave de boală. Totuși, persoanele în vârstă și cele cu comorbidităţi pot dezvolta simptome mai grave în caz de infectare.
ECDC semnalează că supravegherea epidemiologică pentru COVID-19 a scăzut în anul precedent la nivelul ţărilor europene, ceea ce îngreunează capacitatea de evaluare a situaţiei de pe continent. Statele membre sunt încurajate să-și extindă capacităţile și să raporteze date din populaţiile reprezentative, pentru a monitoriza în timp util tendinţele în ceea ce privește transmiterea și gravitatea infecţiilor.
https://www.theguardian.com/world/2023/aug/17/covid-vaccines-should-be-available-privately-uk-scientists-say
https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/ecdc-classifies-xbb15-lineages-amino-acid-change-f456l-variants-interest-following
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe