Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Bani europeni pentru prevenția și izolarea coronavirusului

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 25 februarie 2020, ora 10:02

Pentru a stimula pregătirea, prevenția și izolarea virusului nou, numit „SARS-CoV-2”, la nivel mondial, Comisia Europeană a anunțat ieri un nou pachet de ajutoare în valoare de 232 milioane de euro.

O parte din aceste fonduri vor fi alocate imediat diferitelor sectoare, iar restul vor fi alocate în următoarele luni, în eforturile de combatere a epidemiei cu noul coronavirus ce cauzează apariția bolii COVID-19 (coronavirus disease 2019).

cercetare coronavirus bani comisia europeana

În acest sens, Comisia Europeană acționează pentru a sprijini financiar statele membre ale UE și pentru a consolida eforturile internaționale de încetinire a răspândirii COVID-19.

Într-un comunicat publicat ieri, se precizează că, drept urmare a evoluțiilor din Italia, Comisia intensifică sprijinul acordat statelor membre în contextul măsurilor în curs privind pregătirea, planificarea pentru situații neprevăzute și planificarea răspunsului.

„Având în vedere evoluția rapidă a situației, suntem pregătiți să intensificăm măsurile de asistență. În acest sens, o misiune comună de experți ai Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și ai Organizației Mondiale a Sănătății va pleca spre Italia săptămâna aceasta, pentru a sprijini autoritățile italiene”, a declarat Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară.

Cum vor fi împărțite fondurile

Noile fonduri din partea UE vor contribui la detectarea și diagnosticarea bolii COVID-19, la îngrijirea persoanelor infectate cu noul coronavirus (care a fost „botezat” recent SARS-CoV-2) și la prevenirea infectării altor persoane în acest moment critic. Astfel, din pachetul de ajutoare în valoare de 232 milioane de euro:

- 114 milioane de euro vor sprijini Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în special în planul global de pregătire și de răspuns la nivel mondial. Se dorește stimularea demersurilor din domeniul sănătății publice, care constau în pregătirea pentru situații de urgență și răspunsul în caz de urgență în țările cu sisteme de sănătate slabe și cu reziliență limitată.

- S-a planificat alocarea a 15 milioane de euro în Africa, inclusiv Institutului Pasteur Dakar din Senegal, pentru sprijinirea unor măsuri precum diagnosticarea rapidă și supravegherea epidemiologică.

- 100 de milioane de euro, din care 90 de milioane de euro sunt destinate unui parteneriat public-privat cu industria farmaceutică în scopul dezvoltării unui vaccin, iar 10 milioane de euro sunt destinate unor proiecte de cercetare în epidemiologie, diagnosticare, terapii și gestionarea clinică a izolării și prevenției.

- 3 milioane de euro sunt alocate Mecanismului de protecție civilă al UE, pentru zborurile de repatriere a cetățenilor UE din Wuhan, China.

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 

Sursa foto: Unsplash

Etichete: coronavirus italia decese coronavirus coronarovirus cazuri coronavirus infectii coronavirus Comisia Europeană fonduri europene bani europeni

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.